Kinderen met talent, ouders zonder verstand

Maria Sharapova weet met haar ranke figuur en mokerslagen vooral de mannelijke tennisfans te bekoren. Hoewel ze al ooit nummer 1 stond, liet ze het tijdens echt belangrijke matchen vaak afweten. Tot ongenoegen van haar briesende vader in de box. Hoe ga je als ouder om met talentvolle kinderen?


Papa Sharapova man traint zijn dochter zelf en is berucht om zijn opvliegende temperament. Ook in Hollywood zien we voorbeelden van ouders die hun kinderen tot het uiterste pushen: er is de moeder van Brooke Shields die haar dochter zo tot het uiterste dreef (ze besliste zelfs mee wie Brooke wel en niet mocht daten) dat de twee vrouwen voorgoed met elkaar braken. Maar ook de vader van Jessica en Ashlee Simpson zou zijn kinderen met de ijzeren hand naar de top – en een gebroken huwelijk en tal van plastische ingrepen - gebracht hebben. 

Maatschappelijk succes: 1% inspiratie en 99% transpiratie

Er is veel meer nodig dan talent om de top te bereiken. Zelfs de allergrootste talenten hebben veel steun van anderen nodig om de top te bereiken. Einstein had zijn vrouw, Michaella Krajicek haar broer, Michael Jackson, Kim Clijsters en Wolfgang Amadeus Mozart hun vader. Op één of andere manier moeten die steunpilaren achter de schermen de passie van de topper kunnen delen. Ook voor hen is het succes energieverslindend.

Maar geldt dat niet evenzeer voor meer modale succesvolle mensen? Neem de vrouw van de dokter of de politicus, de ouders van beginnende zelfstandigen, de vriendin van de hoofdredacteur of de steun en toeverlaat die dichters, componisten en artiesten zo graag hun muze noemen.

Zonder talent naar de top

Ook zonder al te veel talent kan je de top bereiken. Zolang het back-up systeem van, bijvoorbeeld, je familie maar goed functioneert. De familie Kennedy heeft van een Oostenrijkse hulk van een schoonzoon, Arnold Schwarzenegger, de gouverneur van Amerika’s grootste staat gemaakt. De familie Bush piloteerde een in alcohol zwelgende, passief sportende zoon - na zijn godsdienstige bekering weliswaar - naar de positie van machtigste man van de wereld.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?