Kangoeroewonen: één wordt twee, oud weer nieuw

"Wie niet kapitaalkrachtig is, moet slim zijn". Meer dan ooit vinden door schaarste van bouwgrond gekwelde jonge gezinnen onderdak bij te groot behuisde ouderen van dagen. In tijden van toenemende vergrijzing is 'kangoeroewonen' niet alleen relevant qua besteding, het sorteert ook sociale cohesie en slaat bruggen tussen generaties, aldus de duurzame bouwers van Young Budget Home team.


Het oude(rlijke) huis niet verlaten

De herschikking van oude(rlijke) huizen, het is een herkenbaar begrip. Eens de kinderen het huis uit zijn, is de woning van oma en/of opa plots te groot geworden. De grootouders nemen vervolgens genoegen met een bescheidenere leefruimte, die ze herinrichten naar de behoeften van bejaarde bewoners. In de vrijgekomen ruimte neemt een dochter of zoon intrek met haar of zijn kroost.

De definitie van kangoeroewonen gehanteerd door de Vlaamse regering weerspiegelt dit nogal clichématig: "Het betreft een woonformule waarbij een oudere of een ouder koppel het gelijkvloers van een woning betrekt. Een jong gezin bewoont de andere verdieping(en). Indien er een familiale band tussen de gezinnen bestaat, noemt men deze woonvorm 'duplexwonen'."
 


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?