Hoe kies je veilig speelgoed?

Het spreekt vanzelf dat we onze kinderen en kleinkinderen speelgoed willen geven dat er leuk uitziet, maar dat ook goed en veilig is. Waar moeten we dan precies op letten?

 


Kinderspeelgoed moet aan een pak eisen voldoen aangaande veiligheid, alvorens het een CE-label krijgt. Maar zelfs wanneer het label aanwezig is, geeft dit geen garanties. Er is namelijk nauwelijks controle op de naleving van de CE-normen.
Ouders en toezichters moeten ook steeds zelf hun verantwoordelijkheid opnemen en controle uitoefenen over de kinderen en de manier waarop die met hun speeltjes omgaan.

CE-norm is geen kwaliteitslabel

De CE-norm bepaalt op Europees niveau een aantal veiligheidsvoorschriften en normen waaraan het speelgoed moet voldoen, alvorens het in de handel mag worden gebracht. Deze normen gelden op het gebied van brandveiligheid, chemische samenstelling, leeftijdsaanduiding, enzoverder.
Een adder onder het gras vormt het feit, dat het CE label door de fabrikant zelf wordt aangebracht op het moment dat hij vindt dat zijn product beantwoordt aan de eisen gesteld door de Europese Gemeenschap. Hij mag het product dan ook zonder verdere controle op de markt brengen. 

Chemische stoffen

Onlangs werd door Test-Aankoop nog eens gewaarschuwd voor speelgoed, met name speelmatten en vloerpuzzels in EVA (ethyleenvinylacetaat), dat gevaarlijke, kankerverwekkende chemische stoffen zoals ftalaten bevat. De solventen in het speelgoed worden geleidelijk afgegeven, maar het grootste deel verdampt tijdens de eerste veertien dagen van blootstelling aan de lucht. Als u uw kind desondanks toch een vloerpuzzel wilt kopen, leg hem dan eerst veertien dagen uit de verpakking zodat de meeste giftige stoffen ontsnapt zijn voor uw kind ermee gaat spelen. De nieuwe Europese richtlijn inzake veiligheid van speelgoed verbiedt overigens dit soort speelgoed, maar spijtig genoeg gaat de richtlijn pas in 2011 van kracht.

Vertrouwen in grote fabrikanten

Als een (niet waterdichte) vuistregel is het goed te vertrouwen op de grote speelgoedfabrikanten. Zij hebben immers de budgetten om uitgebreide controles uit te voeren op hun producten, en zijn meestal als de dood voor slechte reclame. En die komt er natuurlijk wanneer er zich ongelukjes voordoen met speeltjes. Bovendien blinken ze vaak uit in transparantie. Playmobil, bijvoorbeeld, laat nog steeds 95 procent van zijn speelgoed maken in Europa.
Maar ook deze vuistregel is niet zo makkelijk te hanteren, omdat er dezer dagen een markt bestaat in namaakproducten die nauwelijks van de originele te onderscheiden zijn. Dit terwijl de kwaliteit van de namaak vaak te wensen overlaat: kleine stukjes die loskomen, gevaarlijke kleurstoffen die gebruikt worden... het prijsverschil wordt hier natuurlijk mee door verklaard, laat u dus niet verleiden door het voordeel in de portemonnee. 

Gezond verstand

Een vuistregel die wél waterdicht is: vertrouw op uw gezond verstand. Koop voor baby’s (tot één jaar) uitsluitend onbreekbare speelgoedjes zonder scherpe randen. Zorg ervoor dat er geen kleine stukjes kunnen worden losgemaakt die baby in z’n mond kan stoppen. Houten speelgoed lijkt een veilig alternatief, maar hout kan ook splinteren. Let dus op de houtsoort, en de gebruikte vernis. Pas op met knuffels die opengescheurd kunnen worden, en waar kleine plastic bolletjes inzitten.
Vanaf het moment dat de baby zich kan optrekken, moet je ook opletten met mobielen en dromenvangers boven de wieg, want de touwtjes kunnen een reële bedreiging vormen.
Een gevaar voor peuters vormen vooral loopwagentjes en chemische stoffen in speelgoed. In knutselsets zitten vaak heel puntige voorwerpen, die u er best uithaalt totdat het kind er verantwoord mee kan omgaan.
Een vaak onderkend gevaar voor kinderen tot drie jaar zijn ballonnen: ze kunnen makkelijk in de keel schieten en verstikking veroorzaken. Bijtringen die in de diepvries bewaard worden, veroorzaken soms brandwonden. Let ook op dat er geen (giftige) vloeistof uit de bijtring lekt.
Zelfs wanneer u rekening houdt met àl de bovenstaande tips, vindt u nog een massa speelgoed waar u veilig uit kunt kiezen.

Ellen Wielandt

 









© Vivat.be 2020