Gevaarlijke hondenrassen, bestaan ze?

In ons land doen zich jaarlijks honderdvijftig bijtincidenten met honden voor waarbij een ziekenhuisbehandeling noodzakelijk is. In totaal worden elk jaar 100.000 Belgen gebeten, in de meeste gevallen door hun eigen hond. In veel van deze incidenten figureert de pitbull, wat hem meteen tot probleemras bombardeerde. Sommigen zien een oplossing voor het probleem in een fokverbod voor een aantal risicorassen. Maar werkt dit wel?


De pitbullwet

In Nederland werd in 1993 na een aantal dodelijke bijtincidenten de zogenaamde pitbullwet gestemd: het fokken van pitbulls werd verboden, en honden die uiterlijk leken op pitbulls (American Staffordshire en Staffordshire Bull Terrier) mochten alleen worden gehouden mits een stamboom kon worden voorgelegd en de hond gechipt was. Inmiddels is de wet weer opgeschort, want wat bleek: het aantal bijtincidenten was na al die jaren pitbullwet niet afgenomen.
In België wordt al lang aangedrongen op het verbod op een aantal hondenrassen, maar volksgezondheid argumenteert terecht dat een discriminatie gebaseerd op uiterlijke kenmerken nooit afdoende kan zijn als oplossing voor het probleem. Gedrag wordt immers voor 20 % bepaald door het ras, terwijl de opvoeding, het milieu en de socialisatie instaan voor de overige 80 %. De gemeenten hebben zelf wel het recht om binnen de eigen jurisdictie maatregelen te treffen. Zo kan het gebeuren dat in een bepaalde gemeente een aanlijn- of muilkorfverplichting geldt, terwijl in de andere weer geen pitbulls of rottweilers zijn toegelaten.

Gevaarlijke honden

De bewuste pitbull, het zwarte schaap in de hondenwereld, is niet eens officieel erkend als ras. De naam is eigenlijk een verzamelnaam voor honden van verschillende rassen, o.a. Staffordshire Bull terrier en American Pit Bull Terrier, of andere rassen van de doggenfamilie die hierop gelijken. Het betreft honden zonder stamboom, die vaak werden gefokt op agressie en kracht, om dan clandestien te worden ingezet bij illegale hondengevechten.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?