Kiezen voor gerookte zalm… maar welke?

Terwijl de visprijzen boomen en doordeweekse vis zoals kabeljauw heel gewild en dus peperduur is geworden, werd de gerookte zalm - vroeger een luxeproduct bij uitstek - steeds populairder. 

 


Gerookte zalm en gezondheid

De absolute pré aan gerookte zalm is dat dokters er niets op tegen hebben, wel integendeel : gerookte zalm bevat veel vetten (20 gram per 100 gram zalm), maar die zijn een uitstekende bron van poly-onverzadigde vetzuren en omega 3 (een essentieel vetzuur), die ons bescherming bieden tegen bepaalde kankers en die het risico op hart- en vaatziekten verminderen. 

Gerookte zalm bevat ook mineralen, vooral calcium en zout. Hij levert ook een grote hoeveelheid proteïnes (tot 20 gram per 100 gram zalm). De energiewaarde van gerookte zalm hangt van de soort af, en schommelt tussen 180 Kcal en 260 Kcal per honderd gram product. 

Wild of gekweekt?

Er is gerookte zalm en gerookte zalm. Het gros is gekweekt en van Ierse, Schotse of Noorse afkomst. Deze zalm wordt gekweekt in visfarms. Volgens het OIVO garandeert het bio-label of het ‘ rode label’ een meer authentieke manier van kweken. De voeding van de vissen en de temperatuur van de kweekbassins worden gecontroleerd. De minder intensieve kweek respecteert de natuurlijke voortplantingswijze van de zalm en zorgt voor een stabiel vetpercentage. 

‘ Echte’ gerookte zalm is wilde zalm, ofwel zalm die op zee gevist werd. Zijn maritieme afkomst wordt gegarandeerd door de vermelding wilde zalm op het etiket. Daarbij geeft u het beste de voorkeur aan zalm die gevangen werd in de Atlantische Oceaan, want zalm uit de Stille Oceaan is vaak diepgevroren. 


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?