De dikke darm op vakantie

Goede, gezonde voeding is het fundament van een vlotte stoelgang. Dan blijft er niet teveel afval achter in de darmen, en hoeft u uw darmen niet zo nodig te zuiveren. Hoewel vasten op zich natuurlijk nooit kwaad kan.


De meest radicale vorm van darmzuivering is de sapvastenkuur. Als door uw sterk ontwikkelde Bourgondische talent de broeksriem gaatje na gaatje uitwijkt, de bloeddruk omhoog kruipt, de cholesterol een eigen leven begint te leiden, u sneller buiten adem raak en al eens durf te snurken tijdens een al te vaak voorkomend dutje, dan is het de hoogste tijd om de dikke darm op vakantie te sturen. In de praktijk gaat dat als volgt:

  • s Morgens, op een nuchtere maag, drinkt u een halve tot een liter lauw zout water, ongeveer 10g zout per liter, een afgestreken soeplepel zeg maar. De eerste dagen blijft u daarna in de buurt van het toilet want dat water spoelt zo naar beneden en neemt onderweg allerhande restanten mee uit de darm. Gebruik liefst een paar opeenvolgende vrije dagen om met zo’n kuurtje te beginnen.

  • Na een uurtje is het tijd voor uw eerste suikermengseltje. Geen gewone suiker want dat zal u een hongeraanval bezorgen. Meng een liter water met een genereuze soeplepel ahornsiroop. Wordt veel trager opgenomen dan glucosesiroop. In geval van nood is honing een aanvaardbaar alternatief maar die moet dan wel in lauw water opgelost worden. Dan jazzt u dat flauwe mengsel op met het sap van een grote citroen en een genereuze snuif cayennepeper, tot de smaakpapillen beginnen te swingen. Dat zorgt voor een lekkere verzadiging en een darmstimulerend effect. Drink dat drankje naar hartelust op kamertemperatuur, telkens als u honger of dorst krijgt. De eerste twee, drie dagen houdt u wel één oog op het toilet gericht.

  • Tegen de hoofdpijn, nervositeit en slapeloosheid, neemt u regelmatig een hulkige dosis van een gebalanceerd wateroplosbaar vitaminepreparaat.

  • Als u zich soms toch wat slapjes voelt, drink dan een volwassen tas lekkere vleesbouillon, om de zouten weer op peil te brengen. Daar kikker je van op.

  • Moet u toch de baan op of naar het werk, neem dan het gepeperde en met ahornsiroop verrijkte citroensap onverdund mee in een thermosfles. Het water kan er op het moment van gebruik wel bij.

  • Geniet van de weegschaal: de eerste dagen verliest u elke dag een goeie kilogram aan rotzooi en opgestapeld vocht.


    Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?