Dyscalculie: blind voor cijfers

Hoeveel is 1/8 + 3/4? Een moeilijke som voor kinderen met dyscalculie, een leerstoornis die vaak samengaat met nog een aantal andere beperkingen, zoals slecht ruimtelijk inzicht of  problemen met klokkijken. Toch kunnen ze met simpele instructies leren rekenen.


Naar schatting 3 tot 6 procent van de Belgen lijdt aan dyscalculie, het rekenkundige broertje van dyslexie. Deze groep van mensen heeft als gevolg van gebreken in de hersenen zo’n moeite met rekenen dat er spraken is van een stoornis. Het is een erfelijke handicap die nooit meer overgaat, maar waarmee wel goed te werken en leven valt als hij op tijd wordt gesignaleerd en aangepakt.

Blinde vlek

In het boek ‘Kinderen met dyscalculie’ van de Vlaamse orthopedagoog Annemie Desoete en de Nederlandse onderwijspsycholoog Tom Braams worden tips en adviezen gegeven aan ouders die merken dat hun kind opvallend slecht is in rekenen, terwijl het in alle andere vakken goed kan meekomen. Een kind dus dat niet dom of lui is, maar een blinde vlek lijkt te hebben voor cijfers en sommen.  


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?