Mundo exotica thuis: brouw eens een rumcocktail

Wie om economische of andere redenen niet op vakantie kan buiten de landsgrenzen heeft een geheim wapen ter beschikking om op elk gewenst moment een sfeer van zon, strand en tropen op te roepen: een cocktail met rum. De allerlekkerste leren we je in een wip zelf maken.


Pina colada

Letterlijk vertaald betekent het zoveel als ‘gezeefde ananas’, en dat is meteen ook het hoofdingrediënt van deze Puertoricaanse nationale drank. Verder hoort er kokosroom in en rum.

  • 30 ml (1 borrelglaasje) witte rum
  • 30 ml kokosroom
  • 90 ml ananassap
  • Crushed ice

Alles mag bij mekaar in de blender. Draai een minuutje tot de room goed gemengd is met de andere ingrediënten. Voeg dan het ijs toe. Serveer in een gebombeerd longdrinkglas, gegarneerd met verse ananas en een marasquino-kers. Of ga er eens echt helemaal voor: serveer hem in een kokosnoot versierd met parapluutjes.

Variaties:

Virgin Pina colada: zonder de rum
Chi Chi: met vodka in plaats van rum
Belizean Pina Colada: met gevaporiseerde melk in plaats van kokosroom
Miami Vice: Pina Colada met extra rum en aardbeien erbij

Mojito

Cubaanse cocktail die de lievelingsdrank was van Ernest Hemingway. Deze ‘early adopter’ heeft waarschijnlijk gezorgd voor de populariteit van het drankje in de rest van de wereld. Je hebt er ook geen moeilijk te vinden ingrediënten voor nodig:

  • Enkele muntblaadjes
  • 40 cl witte rum
  • Sap van 1 limoen (30 cl ongeveer)
  • 2 tl rietsuiker
  • spuitwater
  • ijs

Stamp de muntblaadjes, zo komen de aroma’s vrij. Scheuren en knippen is uit den boze! Voeg rietsuiker toe, dat vergemakkelijkt het crushen van de blaadjes. Gebruik in geval van nood vloeibare ‘sucre de cannes’. Voeg dan de rum toe en limoensap, vul tenslotte aan met ijs en spuitwater.
In Cuba voegt men er vaak Angostura aan toe, een bittere smaakmaker die het zoete van de Mojito een beetje ‘breekt’.

Variatie:

Mojito Royal: vervang het spuitwater door champagne

Caipirinha

Caipirinha is een Braziliaanse cocktail die bereid wordt met cachaça (de Braziliaanse versie van rum).

  • 1 limoen
  • 30 ml cachaça
  • 2 tl rietsuiker
  • crushed ice

Snij de helft van de limoen in kleine stukjes en leg die op de bodem van een laag, breed glas (type whiskyglas). Voeg 2 theelepels rietsuiker toe, en pers er de tweede limoenhelft over uit. Roer met een houten stokje zodat de suiker zich mengt met het limoensap. Voeg dan ‘crushed ice’ toe, en overgiet op het laatste alles met de cachaça.

Variatie:

Caipiroshka: gebruik vodka in plaats van cachaça.

Daiquiri

Ook één van de lievelingsdrankjes van Hemingway, het verhaal gaat dat hij de suiker liet vervangen door fruitsap omdat hij aan diabetes leed.
Ingrediënten:

  • 45 ml witte rum
  • 20 ml limoensap
  • 5 ml sucre de cannes (vloeibaar)
  • Ijs

Doe alle ingrediënten in een shaker, en schud... klaar! Deze short-drink is de eenvoudigste van het lijstje, maar daarom niet minder lekker.
Er zijn veel variaties op de klassieke daiquiri:

Frozen Daiquiri: laat het crushed ijs in het glas en serveer zo.
Banana Daiquiri: vervang de rietsuiker door 20 ml bananenlikeur. Doe alles in de blender, samen met 1 halve kleine banaan.
Strawberry Daiquiri: doe 45 ml witte rum, 15 ml aardbeienlikeur en 20 ml limoensap, samen met zes aardbeien en gecrushed ijs in een blender op hoge snelheid. Dien op in een wijnglas en werk af met een aardbei op de rand van het glas.

Ellen Wielandt

 









© Vivat.be 2020