Havana Cultura: de culturele rijkdom van Cuba

Ver van alle klassieke clichés is Cuba altijd een smeltkroes van culturen en denkstromingen geweest. De hedendaagse Cubaanse cultuur is het resultaat van de vermenging van Spaanse en Afrikaanse invloeden. Ze is verspreid over het hele eiland, 1220 km lang, waar alles een inspiratiebron is voor artistieke en culturele expressie: schilderkunst, literatuur, dans, beeldhouwwerk, muziek…


 

De hedendaagse Cubaanse cultuur beperkt zich niet tot de muzikanten van de Buena Vista Social Club, de balletten van Alicia Alonso, het schilderwerk van Wilfredo Lam of films zoals "Fresa Y Chocalate" of "Lista de Espera". De ontelbare festivals, galerijen, tentoonstellingen en musea in Havana zijn tegelijk protagonist en bevoorrechte getuige van een fantastische culturele explosie waarvan niet alleen toeristen maar ook de Cubaanse bevolking profiteren.

Waarom zouden we de weerklank ervan tot Cuba beperken?
De hele wereld mag weten welke cultuurmix in 2007 in Havana is ontstaan met het project Havana Cultura. De opzet? Hedendaagse Cubaanse artiesten de kans geven om hun talent te tonen aan de hele wereld. Havana Cultura geniet de steun van Pernod Ricard. De Franse groep, die via de beroemde Havana Club rum al bijna vijftien jaar intiem verbonden is met "het eiland van de rum", ontwikkelt hiermee een pure mecenaatsactiviteit.

"Wij zijn letterlijk bezweken onder de charme en de culturele rijkdom van Havana, en dat al bijna 10 jaar, toen we het merk zijn beginnen te verdelen. We zijn bijzonder trots en vol ongeduld om dit project eindelijk te kunnen delen met het Belgische publiek", verklaart Fabien Bourgies, Marketing Director, Pernod Ricard Belgium.

De schakel tussen Europa en Havana

Havana Cultura, dat voor het eerst wordt georganiseerd in België, steunt op een originele en gevarieerde aanpak. De keuze van de artiesten voor deze eerste campagne - Marka, La Sonora Cubana en Aconcha - is het resultaat van verschillende ontmoetingen en de bundeling van kennis van Belgen, Cubanen die in België verblijven en Cubanen die in Cuba wonen. Dankzij Havana Cultura worden de Cubaanse muzikanten een beetje Belg en Marka een beetje Cubaan. Aconcha, die leeft in Frankrijk maar regelmatig naar Cuba reist, heeft zich beide culturen eigengemaakt. 

Marka y La Sonora Cubana Havana Cultura heeft ervoor gekozen om de Belgische zanger Marka en de Cubaanse muzikanten van La Sonora Cubana te steunen bij de opnames van een nieuw album en de organisatie van een concerttournee.
Voor Marka was de samenwerking met de muzikanten van La Sonora Cubana een revelatie: "De Cubanen brengen mij muzikaal enorm veel bij. Dankzij deze samenwerking en hun arrangementen ervaar ik een rijkdom die ik vroeger niet kende. Dat geeft me als zanger meer vrijheid. Dankzij het programma Havana Cultura van Havana Club, dat de Cubaanse cultuur en creativiteit wil promoten, hebben wij ons project volledig kunnen ontwikkelen. Het was ook een mooie ontmoeting: wij hebben in alle vrijheid een nieuwe cd kunnen opnemen die de uitdrukking is van deze Belgisch-Cubaanse samenwerking."
Naast nummers van Marka in een Cubaanse bewerking, zoals Yo Hablo ('Ik spreek', nog steeds actueel in België), zijn er onuitgegeven nummers zoals Te Tengo Dicho, Facil en Comida Pa la Plebe, gecomponeerd samen met Juan Arcas, of een cover van de Cubaanse klassieker Lagrimas Negras van Miguel Matamoros, en als verbluffende bonus een stukje van Marka y La Sonora Cubana, la Casa de Papel, gespeeld door een Cubaanse groep in Havana.
Marka y La Sonora Cubana speelt op het Fiesta Latina in Brussel (29 en 30 augustus). In de herfst willen de muzikanten terugkeren naar het land van Guantanamera, Hasta Siempre en Quizas, Quizas, Quizas, om zich te herbronnen. Daar volgt een nieuwe reeks concerten.
Begin 2009 zal Marka’s Cubaanse avontuur eveneens het onderwerp zijn van een tv-documentaire.

Aconcha toont haar veelzijdigheid

Parallel hiermee zal de Cubaanse artieste Aconcha zes werken tegelijk exposeren via een netwerk van openbare affichering in de grote steden van het land en in de clubs waar Marka y La Sonora Cubana optreden.
Aconcha is een autodidact en staat dicht bij de hedendaagse primitieve kunst. In haar werk heeft ze het over overvloed, vruchtbaarheid en verbeelding. Haar figuratieve schilderkunst toont geesten, voorouders, engelbewaarders en Orisha’s (godheden van de Santería, een Afro-Cubaanse religie die het dagelijkse leven van vele Cubanen kleurt met mysterie en passie). Haar werk, doordrongen van licht, reliëf en leven, resulteert uit de verstrengeling van verschillende materialen, over elkaar geplaatste collages, weefsels versierd met inlegwerk, acrylverf, pigmenten, inkt, potlood...
De veelzijdige artieste Aconcha zal eveneens haar autobiografisch boek voorstellen – “De roep van de Oríshas“ (bekentenissen van een jonge Cubaanse revolutionair die priesteres werd in Santería) – momenteel in België uitgegeven. (Persbericht)

www.havana-club.be

Web-TV:
www.havana-cultura.com
 









© Vivat.be 2020