De wijnen van de Priorat

In de provincie Tarragona, het meest zuidelijke deel van Catalonië, ligt de comarca (het kanton) ‘Priorat’. De streek staat bekend om zijn uitmuntende wijnen die op internationaal niveau steeds meer waardering krijgen.

 


In de provincie Tarragona, het meest zuidelijke deel van Catalonië, ligt de comarca (het kanton) ‘Priorat’. De streek staat bekend om zijn uitmuntende wijnen die op internationaal niveau steeds meer waardering krijgen.

De Priorat was tot voor kort één van Spanje’s best bewaarde geheimen. De mensen koesteren er hun eeuwenoude roots, tradities die vaak teruggaan tot de middeleeuwen, de al even oude restanten van verdwenen culturen en de rauwe, intense confrontaties met de natuur.

De traditie van het wijnmaken gaat in de Priorat terug tot de 12e eeuw. De streek herbergt twee verschillende ‘nominations d’origine’, de DO Montsant en de DOC Priorat, waarvan de laatstgenoemde de oudste is. De benaming ‘Prioratwijn’ groepeert alle wijnen die verbouwd worden op de gebieden die ooit eigendom waren van de prior (kloosteroverste) van het Karthuizerklooster van Escaladei. De bodem is er rijk aan leisteen en vulkaanachtig (en wordt ter plaatse ‘licorella’ genoemd). Door deze typische bodemstructuur moeten de wijnplanten zeer diep wortelen, en is de opbrengst relatief laag. Van de 20.000 hectare die het gebied telt, kunnen er in feite maar 1.200 daadwerkelijk bewerkt worden. Al de rest is rotsen, afgronden, kliffen en ander natuurfraais. Het oogsten is navenant ingewikkeld, duur en arbeidsintensief. Maar het resultaat leidt wel tot een zeer uitzonderlijke druif. De prioratwijnen zijn buitengewoon complex en gekenmerkt door een zeer uitgesproken karakter. De moeilijkheden bij het bewerken van de grond en de lage opbrengst verklaren voor een deel de iets hogere prijs die je voor prioratwijn betaalt.

Wanneer je door de Priorat wandelt, kom je hier en daar in de dorpjes wijnbouwers tegen die, gewoon in huis, wijn maken en bottelen op een duizendtal flessen. De druif die ze daarvoor gebruiken, is afkomstig van wijnranken ooit geplant in de tijd dat de Moren nog over de regio heersten. De kleinschaligheid is één van de charmes van de prioratwijn, en lijkt geen beletsel voor de stijgende populariteit van het wijntoerisme in de streek. Meer en meer kleine  bodega’s stellen hun bedrijven of huizen open voor bezoekers om te komen proeven.

De jongere wijnsoort afkomstig uit de Priorat, de DO Montsant, herbergt de wijngebieden onder Falset, de vroegere DO Tarragona en het kleinere DO Ribera d’Ebre. De DO Montsant wijnen zijn een resultaat van samenwerking op alle gebieden: jonge wijnbouwers deden een beroep op de kennis en ervaring van de ouderen om een kwaliteitsvolle wijn met veel persoonlijkheid te brouwen en die te introduceren in de rest van de wereld. De samenwerking en solidariteit nam op sommige plaatsen nog een extremere vorm aan, die het geloof in hun product en de vasthoudendheid van de plaatselijke bevolking ten voeten uit illustreert: alle bewoners van een dorp namen een hypotheek en stopten deze in een coöperatieve die de export van hun DO Montsant mogelijk moet maken.
Het aantal bodega’s waar de DO Montsant kan geproefd worden is de laatste tien jaar  verdubbeld, en meer dan drie kwart van de productie dient voor export.

Een goed startpunt voor een wijnexcursie doorheen de Priorat is de Viniteca Mayol, waar je terecht kunt voor info over de streek, aankoop van streekproducten, wijnproeverijen, en verder alles wat je wil weten over wijn in het algemeen en prioratwijn in het bijzonder.

http://www.vinitecamayol.com/1024en/home.html

Stefan Lismond, een Limburgs wijnkenner en gastronoom die al bijna twintig jaar in Catalonië woont, kan voor oenologen of oenologen in spe ook een begeleide tour organiseren, tijdens dewelke geen enkele van de gouden proefadresjes wordt overgeslagen. Meer info op:

http://www.myft.net/campo/activitiesIE.html

Ellen Wielandt









© Vivat.be 2020