De wijnen van de Priorat

In de provincie Tarragona, het meest zuidelijke deel van Catalonië, ligt de comarca (het kanton) ‘Priorat’. De streek staat bekend om zijn uitmuntende wijnen die op internationaal niveau steeds meer waardering krijgen.

 


In de provincie Tarragona, het meest zuidelijke deel van Catalonië, ligt de comarca (het kanton) ‘Priorat’. De streek staat bekend om zijn uitmuntende wijnen die op internationaal niveau steeds meer waardering krijgen.

De Priorat was tot voor kort één van Spanje’s best bewaarde geheimen. De mensen koesteren er hun eeuwenoude roots, tradities die vaak teruggaan tot de middeleeuwen, de al even oude restanten van verdwenen culturen en de rauwe, intense confrontaties met de natuur.

De traditie van het wijnmaken gaat in de Priorat terug tot de 12e eeuw. De streek herbergt twee verschillende ‘nominations d’origine’, de DO Montsant en de DOC Priorat, waarvan de laatstgenoemde de oudste is. De benaming ‘Prioratwijn’ groepeert alle wijnen die verbouwd worden op de gebieden die ooit eigendom waren van de prior (kloosteroverste) van het Karthuizerklooster van Escaladei. De bodem is er rijk aan leisteen en vulkaanachtig (en wordt ter plaatse ‘licorella’ genoemd). Door deze typische bodemstructuur moeten de wijnplanten zeer diep wortelen, en is de opbrengst relatief laag. Van de 20.000 hectare die het gebied telt, kunnen er in feite maar 1.200 daadwerkelijk bewerkt worden. Al de rest is rotsen, afgronden, kliffen en ander natuurfraais. Het oogsten is navenant ingewikkeld, duur en arbeidsintensief. Maar het resultaat leidt wel tot een zeer uitzonderlijke druif. De prioratwijnen zijn buitengewoon complex en gekenmerkt door een zeer uitgesproken karakter. De moeilijkheden bij het bewerken van de grond en de lage opbrengst verklaren voor een deel de iets hogere prijs die je voor prioratwijn betaalt.

Wanneer je door de Priorat wandelt, kom je hier en daar in de dorpjes wijnbouwers tegen die, gewoon in huis, wijn maken en bottelen op een duizendtal flessen. De druif die ze daarvoor gebruiken, is afkomstig van wijnranken ooit geplant in de tijd dat de Moren nog over de regio heersten. De kleinschaligheid is één van de charmes van de prioratwijn, en lijkt geen beletsel voor de stijgende populariteit van het wijntoerisme in de streek. Meer en meer kleine  bodega’s stellen hun bedrijven of huizen open voor bezoekers om te komen proeven.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?