De roetfilterpremie dekt voortaan 100% van de kosten

Wie in Vlaanderen zijn of haar oude dieselauto uitrust met een roetfilter, krijgt daarvoor een overheidspremie. Sinds deze zomer dekt deze premie de gehele kostprijs en komen er ook meer wagens in aanmerking. Hierbij een overzicht van de huidig geldende voorwaarden voor een groene maatregel die slecht uit de startblokken kwam.Het doel van deze Vlaamse campagne is de inbouw van roetfilters te stimuleren om zo de schadelijke uitstoot van fijn stof in het wegverkeer te verminderen. In het geval van oudere wagens gaat het om half-open roetfilters die 30 tot 50% van de fijne stofuitstoot tegenhouden. Het type roetfilter dat op nieuwe modellen wordt aangebracht is van het type gesloten filter (houdt tot 90% fijne stofdeeltjes tegen).

De Vlaamse regelgeving omtrent groene premies hangt samen met de Europese richtlijnen en objectieven en dient daarop afgesteld. Maar de jongste aanpassing van het premiesysteem voor roetfilters heeft in de eerste plaats te maken met de teleurstellende interesse. Halverwege dit jaar hadden nog maar een tiental mensen aanvraag ingediend om hun dieselwagen uit te rusten met een roetfilter. In startjaar 09 jaar waren er dat amper 66.

Daarom besloot Vlaanderen de premie op te trekken (van 80% naar 100% van kostprijs) en uit te breiden naar meer wagens (naast milieuklasse Euro 3 ook Euro 4).


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?