De invloed van tv op kinderen

Soorten televisiegeweld

Televisiegeweld kan je onderscheiden in ‘reëel’ en ‘fictief’ geweld. Reëel geweld bestaat uit beelden uit de werkelijkheid, die voorkomen in het journaal, actualiteitsprogramma’s of sportprogramma’s. Fictief geweld vind je onder meer terug in soaps, tekenfilms, slapsticks, politieseries, ...


Vooral het fictief geweld zit de meeste ouders dwars, want reëel geweld is nu eenmaal de hedendaagse werkelijkheid. Tekenfilms waarin het geweld een komisch karakter heeft, zoals ‘Tom en Jerry’ of ‘Roadrunner’, lijken misschien geen goed voorbeeld, maar kinderen kunnen zich niet met tekenfilmfiguren identificeren. Speelfilms en soaps zijn daarom de echte boosdoeners. Kinderen ervaren het als realistisch en nemen het gedrag van de personages serieus.
Toch mag je ook de invloed van reële geweldbeelden niet onderschatten. Bepaalde nieuwsitems roepen afschuw en walging op, maar hoe vaker iemand eraan blootgesteld wordt, hoe minder betrokken hij zich erbij voelt. En dat geldt ook voor kinderen. Ze raken eraan gewend, en vinden het geweld na een tijd normaal.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?