De invloed van tv op kinderen

Rol van de ouders

De televisie kan verschillende functies hebben voor kinderen: ontspanning, informatie, socialisatie en ontvluchting. Op de lagere school zie je dat kinderen ergens bij willen horen. Vriendjes en vriendinnetjes worden steeds belangrijker. Als ze naar dezelfde tv-programma’s kijken, hebben ze het gevoel dat ze iets samen delen. Ze kunnen er urenlang over praten en ze begrijpen elkaar als ze een tv-figuur nadoen. Samen kunnen ze een hele middag hun tv-helden nadoen in allerlei rollenspellen. Voor ouders lijken die spelletjes niet altijd even leuk. Zij zouden liever hebben dat hun kinderen niet naar zulke programma’s kijken, en het zeker niet naspelen.
Toch is geweld een stukje van de realiteit, waar ouders hun kinderen niet helemaal van weg kunnen houden. Hen verbieden om naar geweldseries te kijken, is dan ook geen oplossing. De aantrekkingskracht is voor kinderen dan alleen maar groter, en bij vriendjes of vriendinnetjes kunnen ze er vaak toch naar kijken.
Ouders maken zich het meeste zorgen over hoe hun kinderen omgaan met de sociale werkelijkheid. Het kind ziet allerlei personen die het slechte voorbeeld geven, en ouders vrezen dat het een negatieve invloed is voor zijn normen en waarden.

Daarom is het belangrijk dat ouders samen met hun kinderen naar tv kijken en hen daarin begeleiden, zeker als het om geweldseries gaat. Door commentaar te geven op hetgeen in de serie gebeurt, kunnen ze hen leren met geweld om te gaan. Kinderen zien dan in dat ze geweld niet zomaar kunnen en mogen gebruiken als ze boos zijn.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?