De invloed van tv op kinderen

De televisie is zo ingeburgerd dat hij vaak ook op de slaapkamers van de kinderen staat. Sommige ouders zien de tv misschien als goedkope babysit, maar is het medium echt zo onschuldig? Want krijgen kinderen zo niet onbeperkt toegang tot een wereld van gruwelijke beelden en vreselijk geweld?


De oorzaken van agressief gedrag bij kinderen

In het algemeen zijn psychologen het erover eens dat agressief gedrag bij een kind nooit door één bepaalde oorzaak wordt veroorzaakt. Het hangt af van de leeftijd van het kind, zijn karakter, persoonlijkheid en de omstandigheden waarin het kijkt naar geweld op televisie. Het is dus niet zo dat elk kind na het zien van een horrorfilm de neiging krijgt om een ander te vermoorden. Of dat elke jongen die naar een geweldfilm kijkt, dezelfde daden gaat uitvoeren als het hoofdpersonage. Het gaat om een combinatie van verschillende factoren, die bepalen of een kind met agressie gaat experimenteren.

Televisieheld als rolmodel

Vanaf dat kinderen naar de lagere school gaan, spelen ze het gedrag van hun televisiehelden na. Daarbij willen ze ook nog eens op hun idool lijken. De tv-held moet een aantrekkelijk voorbeeld zijn voor de kinderen, hij moet regelmatig succes hebben en zijn agressie moet beloond worden. Kinderen zien dan dat tv-held X gaat vechten als hij kwaad wordt. Daardoor kunnen ze denken dat ze zelf ook mogen vechten als ze kwaad zijn. Als dat gedrag dan beloond wordt door leeftijdsgenoten of de ouders, kan het een blijvend probleem zijn.
Doordat kinderen almaar meer voor de tv hangen, hebben kinderen meer mogelijkheden om zich met andere personen dan hun ouders te identificeren. Vooral kinderen van 8 tot 11 jaar zijn erg beïnvloedbaar. Hun fantasiewereld wordt langzaam maar zeker afgebroken, en de werkelijkheid krijgt steeds meer plaats in hun leven. Kinderprogramma’s vinden ze kinderachtig, en programma’s voor volwassenen vinden ze interessant. Uit deze programma’s ontlenen ze ook een gevoel voor goed en kwaad, waardoor ze een steeds grotere rol gaan spelen in het leven van het kind.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?