De gloeilamp, een uitdovend ras

Sinds dit najaar is de verkoop van gloeilampen van 75 watt in de Europese Unie verboden. Consumenten zijn voortaan verplicht om te kiezen voor lampen die minder energie vergen, zoals fluorescentielampen, halogeenlampen met een laag verbruik of led-lampen.


Het lichtje ging verplicht branden

Na de halt die vorig jaar werd toegeroepen aan gloeilampen van 100 watt, wacht nu ook die van 75 watt hetzelfde lot. Winkeliers mogen hun overgebleven stock nog van de hand doen maar zullen geen nieuwe lading meer mogen bestellen. De verbruiker wordt dus verplicht om te kiezen voor minder energievretende lampen: fluorescentielampen, halogeenlampen met een laag verbruik of led-lampen.

Het plan om geleidelijk gloeilampen uit de rekken te halen past binnen de Europese strategie tegen klimaatopwarming. Verwacht wordt dat dit per gezin gepaard zal gaan met een jaarlijkse daling van de energiefactuur met 25 tot 50 euro. In dezelfde periode zou ook de uitstoot van CO2 in de atmosfeer met 15 miljoen ton dalen. Goed nieuws dus niet alleen voor de planeet, maar ook voor onze portefeuille!


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?