Barf: bewuster omgaan met dierenvoeding

Steeds meer mensen stappen af van kant-en-klaar voedsel voor hun huisdier, en gaan het menu voor hond of poes voortaan zelf samenstellen. Deze voedingsmethode noemt men ‘barfen’.



De afkorting Barf staat voor ‘Bones and Raw Food’. Je gaat je hond dus voeden met botten en rauw voedsel, dezelfde voedingsmiddelen die op het menu stonden toen de hond nog niet gedomesticeerd was en zelf in zijn kost moest voorzien. Grondlegger van de methode is de Australische dierenarts Ian Billinghurst.

In de praktijk komt het erop neer, dat je de hond voedt met rauwe botten met aanhangend vlees, ingewanden en orgaanvlees, rauw vlees, groentenpuree en (gezonde) keukenrestjes.

Zeg niet zomaar bot

De botten die je aan je hond voert, moeten aan een aantal eisen voldoen. Zo moeten ze afkomstig zijn van jonge dieren (kalf, lam…). Bot van oudere dieren kan het gebit beschadigen en verteert moeilijker.  Geef bovendien alleen vleesbotten van jonge grotere dieren die geen gewicht hebben gedragen.  Nek, ribben, heupen, schouders of schedel  zijn oké, geen poot of knie. Kippenpoten zijn wel goed, vermits kippen altijd jong geslacht worden en het bot zacht genoeg is. Geef nooit rauw varkenvlees aan de hond, want het kan besmet zijn met de ziekte van Aujeszki, en die is altijd dodelijk voor de hond.

Het allerbelangrijkste is dat de botten rauw worden gegeven. Gekookt bot kan immers versplinteren in de ingewanden van de hond, en is dus potentieel levensgevaarlijk.

 

De samenstelling van het menu

Een volwassen hond eet dagelijks 2 tot 7 procent van zijn lichaamsgewicht. Volgens Billinghurst moet zestig procent van het voedseltotaal bestaan uit bot-met-aanhangend-vlees. Tegenwoordig vindt men dit echter wat veel,  de hond krijgt op die manier misschien teveel calcium en fosfor binnen. Een aanvaardbaar streefdoel is 20 procent bot, 20 procent aanhangend vlees, 15 procent groentenpuree, vijf tot vijftien procent tafelrestjes, en het overige aandeel rauw vlees en ingewanden. Het is niet de bedoeling dat de hond deze percentages in elke maaltijd binnenkrijgt. Je moet er gewoon voor zorgen, dat hij over een langere periode aan het totaal komt.

Afwisseling is hier zeer belangrijk.  Geef zoveel mogelijk verschillende soorten vlees, gevogelte en wild. Zorg ervoor dat er altijd minstens zeven verschillende soorten fruit en groente in de groentenpuree zitten. Geef één keer per week vis in plaats van vlees, ideaal is bijvoorbeeld een zalmkop of sardientjes. Doe een teentje look in de groentepuree, dan heeft je hond geen last van vlooien en teken. Papaya houdt je hond wormvrij.  Prei en ui zijn slecht voor honden, die geef je nooit. Je mag wel altijd een handvol noten aan de puree toevoegen, een lepel kelp of een soeplepel maïskiemolie.
Onder tafelrestjes versta je eieren, platte kaas, en de overschotten van je eigen menu, zolang dat gezond is. Wel oppassen met teveel koolhydraten, dit wordt in verband gebracht met maagkanteling bij grotere rassen.

Wat zijn de voordelen van barf?

- Mensen die zijn overgeschakeld op barf zijn overtuigd van de positieve invloed van de voedingswijze op de gezondheid van hun huisdier. Als de methode juist wordt toegepast en de hond niet éénzijdig wordt gevoerd, krijgt hij inderdaad alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen om hem gezond te houden. Daarnaast worden allerlei kwaaltjes op natuurlijke manier voorkomen (denk aan vlooien, wormen) zodat de hond minder (giftige) reguliere middeltjes moet innemen.
- Omdat bij barf zo goed als al het voedsel wordt opgenomen, op enkele restproducten na, zal de hond veel minder ontlasting hebben dan honden die worden gevoerd met blikvoer of brokken.
- De maag van een hond die rauwe botten krijgt, is erop ingesteld de botten volledig te verteren, de maagsappen zijn dus veel actiever en sterker dan bij een hond die brokken eet. Bacteriën zoals bijvoorbeeld Salmonella krijgen in dat zure milieu geen kans, ze worden gedood door de maagsappen. Een hond die brokken krijgt, is dan ook veel vatbaarder voor darminfecties.
- Het kluiven op botten komt bovendien de tanden ten goede, ook een lap pens kan fungeren als tandenborstel.

Zijn er ook nadelen?
 

- Het grootste nadeel, maar dat geldt ook voor gezonde voeding bij mensen, is dat je er tijd insteekt. Je moet de methode grondig bestuderen, op zoek gaan naar leveranciers voor je botten en vlees, en natuurlijk af en toe tijd maken om zelf een groentenpuree te bereiden of eens een kippenbot te hakken. Eens je hiervoor een routine hebt opgebouwd, vallen deze nadelen echter grotendeels weg.
- Ander nadeel, voornamelijk  voor mensen die veel reizen met hun hond, is dat het moeilijk is een volledig barfmenu voor je hond mee te nemen op vakantie. Overschakelen op blik is hier waarschijnlijk de enige oplossing.
- Als je barft heb je best ook een grote vriezer, zo kun je grotere partijen voer inslaan en zo de kosten beduidend drukken. Barf kost op die manier zeker niet meer dan blikvoer of brokken. En volgens de adepten bespaar je ook nog eens enorm op dierenartskosten…

Meer weten:

http://www.barfplaats.nl/forum/index.php

De barf-methode van Lonsdale:
http://www.rawmeatybones.com/index.html

Ellen Wielandt

 

 

 

 









© Vivat.be 2020