Nanotechnologie: minideeltjes met superkracht

Nanodeeltjes veroveren sluipenderwijs de wereld, ze zitten al in crèmes, koelkasten en voedingsmiddelen. Toch is nog veel onduidelijk over het 'minideeltje met superkracht'.  Daarom deze introductie op de  technologie van de eenentwintigste eeuw.


De nanoschaal

Een deeltje van één nanometer is één miljoenste kleiner dan de millimeter die je ziet op een meetlat, ofwel één honderdduizendste kleiner dan een haar op je hoofd. Met deze afmetingen bevinden we ons op de schaal van atomen, de bouwstenen van de materie. Deze kleine deeltjes interesseren de wetenschappers steeds meer. Labo’s overal ter wereld manipuleren ze tot minuscule werktuigen die onzichtbaar in ons dagelijks worden geïntegreerd. Met nanotechnologie wordt een ‘intelligente omgeving’ alsmaar minder sciencefiction en steeds meer realiteit.

Miniaturersing vs. nanotechnologie

‘Miniaturisering ‘ is het toverwoord van de huidige technologie en wetenschap. Toch is nanotechnologie niet hetzelfde als miniaturisering. Dat proces bestaat al veel langer: een pc neemt tegenwoordig geen hele kamer meer in beslag, maar past in de palm van je hand.  Nanotechnologie gaat een stap verder dan verkleinen. Het is ook bouwen. Wetenschappers trachten nanomachines of ‘nanobots’ te ontwikkelen om te integreren in technische apparaten … maar ook in de mens. De natuur geldt daarbij als inspiratiebron. De onderzoekers bestuderen de bouw van levende wezens en eencelligen en proberen met die kennis eigen constructies te maken. Dat kunnen ze via twee strategieën: ‘bottom up’ of ‘top down’. De eerste methode stelt met nanobouwstenen een grotere machine samen, de tweede tracht grote toestellen te verkleinen tot nanoniveau.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?