Hollandsch Huys herleidt energieverbruik tot 10%

Het semi-passieve kantoorgebouw Hollandsch Huys in Hasselt is twee jaar in gebruik. Het verbruikt amper een tiende van een traditioneel gebouw, zo blijkt uit de analyse van de energiehuishouding.

 


Het Hollandsch Huys heeft een houtskeletstructuur voor optimale isolatie en automatische zonwering aan de buitenzijde. De initiële meerkost van zo’n 140.000 euro is binnen de drie jaar terugverdiend als de jaarlijkse energiefactuur in rekening wordt gebracht. “Voor dit gebouw met een oppervlakte van 4 000 vierkante meter, besparen we jaarlijks zo’n 45 000 euro op onze energiefactuur ten opzichte van traditionele gebouwen. En de CO2-uitstoot is jaarlijks ongeveer 110 ton minder”, aldus bouwonderneming Airdeck.

Het Hollandsch Huys werd voorzien met betonvloeren met betonkernactivering. Speciaal aan deze vloeren is hun geringe gewicht, doordat er holle ‘airboxen’ in verwerkt zitten. Daartussen kunnen dan zeer eenvoudig leidingen worden geweven. Hier stroomt koud of warm water door. Door met behulp van een warmtepomp op die manier het beton te ‘activeren’, kan een gebouw in zijn geheel verwarmd en gekoeld worden. De binnentemperatuur bedraagt constant 22 à 23 graden, wat ideaal is voor de productiviteit en het welzijn.


Voor de vloer van het Hollandsch Huys werd er volgens Airdeck 25% minder grind en cement gebruikt dan bij traditionele betonvloeren. En mocht het ooit weer afgebroken worden dan is de kunststof gemakkelijk te scheiden van het beton en kan ze gerecycleerd worden.


Delen







© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?