Encarta binnen handbereik

De Encarta Encyclopedie, die veel minder kost dan Universalis, is een sterk aangeraden product dat de gebruikers van Microsoft-producten zeker zal verleiden. Mensen die een Mac gebruiken vallen evenwel uit de boot, want de encyclopedie kan niet gelezen worden op deze computers! Helaas want deze encyclopedie is reeds te koop voor de aantrekkelijke prijs van 94,95 euro en situeert zich met deze prijs in de middenmoot van het gamma encyclopedieën op cd-rom.


De installatie verloopt vlot en ook het opzoeken van informatie gaat heel snel en eenvoudig. Je moet enkel gebruik maken van de interne zoekfunctie (tekst) en daarna de resultaten van de zoekactie overlopen. Misschien nog handiger is de mogelijkheid om via criteria de zoekopdracht te beperken tot een bepaald domein of een bepaald type informatiedragers (animaties, artikels, verslagen, historische kaarten, geluidsfragmenten, grafieken en tabellen, foto's, interactieve bronnen, beeldfragmenten, virtuele bezoeken in 2D of 3D, panoramische beelden,...). Het programma laat evenwel niet toe om bij het zoeken gebruik te maken van Booleaanse operatoren zoals bij Universalis.

De Encarta Encyclopedie kan gebruikt worden om iets welbepaald op te zoeken, maar ook om gewoon uit interesse en intuïtief te doorbladeren. In dat geval kunnen we aanraden om de bronnen en functies te verkennen, bijvoorbeeld door de mediatheek en cartotheek onder de loep te nemen, de chronologische leidraden te volgen, grafieken, statistieken en tabellen te onderzoeken,... Het gaat dus niet enkel om een 'gewone' encyclopedie, maar over een rijk gevuld gebruiksinstrument met verder een wereldatlas, woordenboek en lexicon (in twee talen naargelang de versie Nederlands-Engels/Engels-Nederlands of Engels-Frans/Frans-Engels,...).

De Encarta Encyclopedie biedt verder de mogelijkheid om een uiteenzetting of presentatie voor te bereiden of te maken, want het programma beschikt over een functie die je in staat stelt teksten en illustraties te verzamelen en te structureren. Dit is een voordeel waarover concurrent Universalis niet beschikt, want Universalis laat niet toe om kaarten en foto's te exporteren naar andere applicaties. Verder is er een interessante grafische functie die je toelaat je eigen grafieken te construeren. Voor de leerlingen : de raadgevingen i.v.m. de werkmethode voor een uiteenzetting zijn niet zonder nut!

De Encarta Encyclopedie kan je eigenlijk pas ten volle gebruiken indien je over een internetverbinding beschikt. Langs het internet kun je updates downloaden en de encyclopedie dus aanvullen. Je kan met een internetverbinding tevens je zoektocht verder zetten via door Encarta geselectioneerde websites (al zijn dat er op het eerste zicht niet zoveel).

Philippe Allard

Dit artikel verscheen ook in het Frans in het tijdschrift "

Lectures
". 









© Vivat.be 2020