De vrienden van Facebook

Vriendschappen zijn sociale netwerken geworden, het café heet Facebook (of LinkedIn of Netlog). Dat is de plaats waar we elkaar tegenwoordig leren kennen, waar we onszelf voorstellen aan de wereld, waar we vrienden maken. We vragen het hen gewoon: wil je mijn vriend worden?


Hoeveel vrienden hebt u intussen? Vroeger was een mens al tevreden met een handvol goede vriendschappen in het leven, vandaag is er een heus opbod aan de gang. Barack Obama, de nieuwe president van de Verenigde Staten, heeft meer dan 1,5 miljoen vrienden. Nodig die allemaal maar eens uit voor een verjaardagsfeestje. En zoals de komiek Bert Kruismans het treffend uitdrukt: als ik 's nachts om half vier met een lekke band langs de snelweg sta, in de gietende regen, komen die vrienden mij dan helpen?

Maar goed: we kunnen nu allemaal netwerken zonder de deur uit te komen. Privé, professioneel of ter ontspanning, op Facebook (en andere gelijkaardige sites) wissel je informatie uit met mensen die je zelf uitkiest, die je interesses delen, die je iets te vertellen (zouden moeten) hebben.

De bouwstenen van Facebook zijn de profielen van de gebruikers. Naam, adres, interesses, favoriete muziek, films, boeken, curriculum vitae (cv), vragen, problemen: je kunt het allemaal delen met je virtuele vrienden, van wie je er hopelijk toch ook een paar 'in het echt' kent.

Facebook laat je toe om (oude) vrienden en kennissen te traceren, data te delen, groepen te creëren rond bepaalde thema's en enquêtes, en ook om kleine advertenties te zetten. Facebook is bovendien een waardig alternatief voor de blog: je kunt er net zo goed artikels en foto's op publiceren.

Het enige nadeel: hoe meer vrienden je hebt, hoe meer berichten je binnen krijgt. Wil je echt weten wie wat op welk moment aan het doen is in het leven? Vrienden hebben is ok, maar gun elkaar ook nog een beetje de ruimte.


De belangrijkste netwerksites

Facebook

Pas in het voorjaar van 2008 naar België gekomen, maar meteen een voltreffer. Op het einde van het jaar waren er al meer dan 1 miljoen leden.

Netlog

Ontsproten aan het Belgische brein van Toon Coppens. 2,2 miljoen leden in België, 35 miljoen wereldwijd.

LinkedIn

Richt zich vooral op professionals. De gemiddelde leeftijd van de gebruikers is 41 jaar. Meer dan 30 miljoen leden.

MySpace

Meer dan 106 miljoen leden, vooral kids en jongeren. Broeihaard van creatief talent. (Karel Michiels)

 









© Vivat.be 2020