Auto van het Jaar 2009: de Opel Insignia

Het was een nipte overwinning. Amper één punt scheidde de Opel Insignia van de tweede in dit prestigieuze klassement, de Ford Fiesta.Het zijn de Europese autojournalisten die sinds 1964 bepalen welke wagen zich Auto van het Jaar mag noemen. Ze moeten de mogelijke kandidaten wel uitvoerig getest hebben, in de best mogelijke omstandigheden. Als een auto (zoals de Renault Mégane) afwezig blijft op de markt, kan niet iedereen hem testen, en dus ook niet stemmen. Het resultaat van de stemming is dus relatief, ook al tonen de winnaars ieder jaar onmiskenbaar hun kwaliteiten.

Voor de eerste ronde van de verkiezing waren bijna veertig auto's genomineerd. Daaruit weerhield de jury er zeven, waarvan de Opel Insignia uiteindelijk met de hoogste eer ging lopen. 59 journalisten gaven de wagen 321 punten, goed voor 21,7% van het totale aantal toegekende punten. De Ford Fiesta haalde 320 punten, en werd 'maar' door 58 journalisten vernoemd. De afstand met de andere auto's is beduidend groter: Volkswagen Golf VI (223 punten), Citroën C5 (198), Alfa Romeo MiTo (148), Skoda Superb (144) en Renault Mégane (121).

Twintig journalisten hebben de Opel op de eerste plaats gezet, negentien de Fiesta, acht de Golf, zeven de Citroën en drie de Superb. Twee journalisten kozen voor de Alfa.

De jury loofde in de eerste plaats de stijl, de prijs-kwaliteitverhouding en de technische eigenschappen van de Opel Insignia. Motoren, transmissie, ophanging, uitrusting en de actieve en passieve veiligheid kregen een speciale vermelding.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?