Pijn bij het vrijen door vaginitis

Vaginitis is een ontsteking van de vagina. Pijn en irritatie ter hoogte van de vulva of de vagina en abnormaal vaginaal verlies zijn de belangrijkste symptomen. De aandoening is niet zeldzaam, ongeveer twee vrouwen op drie krijgen er minstens een keer in hun leven mee te maken. Maar het blijft een probleem dat een beetje extra aandacht verdient, want een vervelend gevoel bij het vrijen kan een goed sexleven in de weg staan.


Bij vaginitis gaat de geur, de hoeveelheid, de textuur of de kleur van het vaginaal verlies veranderen. Er kan ook pijn in de vagina optreden, of een branderig gevoel bij het plassen of tijdens het vrijen. Ook opzwelling en roodheid van de schaamlippen komt voor, en soms zelfs licht bloedverlies. Maar het is heel goed mogelijk dat een vrouw geen enkel van boven beschreven symptomen vertoont en toch een vaginale infectie heeft opgelopen.

Oorzaken en risicofactoren

De meest voorkomende oorzaak van vaginitis is een besmetting door bacteriën, virussen, parasieten of gisten. Soms woekeren bepaalde bacteriën of schimmels in de vagina en zorgen zo voor de ontsteking. Het kan ook zijn dat een ziekteverwekkend micro-organisme de vagina wordt binnengebracht tijdens het seksueel contact. Vaginitis wordt onder meer veroorzaakt door chlamydia, syfilis, gonorroe, trichomonas en genitale herpes.

Vaginitis kan echter nog andere oorzaken hebben, al zijn die dan zeldzamer. Atrofische vaginitis, bijvoorbeeld, wordt veroorzaakt door een daling van het oestrogeenniveau. Dit kan voorkomen na de menopauze, of na een operatie aan de eileiders.Vaginitis kun je ook oplopen door irritatie. De oorzaak is in dit geval een chemisch product dat de vagina irriteert of een allergische reactie op een spermicide, een vaginale douche, detergent, geparfumeerde zeep, wasverzachter, latexcondooms of simpelweg een tampon die te lang in de vagina blijft zitten.

Een dergelijke infectie is niet heel ernstig, op voorwaarde dat ze correct behandeld wordt. Anders kunnen er complicaties optreden, zoals een acute ontsteking van één of zelfs van beide eileiders.

Sommige vrouwen zijn extra gevoelig voor vaginitis. Het gaat om diabetici die hun suikerziekte niet onder controle hebben, zwangere vrouwen of allergielijders.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?