Is mijn vrouw frigide?

Medisch is frigiditeit het onvermogen van een vrouw om tot een orgasme te komen. Maar de term wordt vaak opengetrokken tot het bredere 'onvermogen om seksuele opwinding te voelen'. Soms wortelt frigiditeit in de kinderjaren, maar het kan ook zijn dat ze op latere leeftijd, door omstandigheden, verworven is.


Verouderde term

Als een vrouw slechts weinig of helemaal geen erotische prikkelbaarheid vertoont, lijdt aan ‘geslachtelijke koelheid’ of een tekort aan libido heeft, spreekt men van frigiditeit. Tegenwoordig wordt de term niet zo vaak meer gebruikt omdat hij vaak een negatieve bijklank heeft. Men gaat nu eerder de oorzaak benoemen, zoals “vaginisme”, of een specifiekere benaming zoeken als “anorgasmie”.

Permanente frigiditeit of semi-frigiditeit

Een totale en permanente frigiditeit is vaak het gevolg van een vergeten (negatieve) seksuele ervaring uit de kindertijd. De ervaring wordt verdrongen naar het onderbewustzijn, maar heeft nog invloed op het seksleven.

Soms treedt frigiditeit pas later in het leven van een vrouw op. Dit is dan meestal te wijten aan omstandigheden die gerelateerd zijn aan een gebeurtenis (zoals een verkrachting) of aan de partner: hij heeft iemand anders, er is sprake van partnergeweld...

Een lichtere vorm van frigiditeit bestaat erin dat een vrouw moeilijker tot seksuele opwinding komt, maar uiteindelijk wel in staat is om in sommige gevallen tot een orgasme te komen. Andere vrouwen worden dan weer gewoon opgewonden, maar hebben nog nooit een orgasme gehad. Er zijn veel sociaal-cultureel bepaalde oorzaken voor de seksuele afwijkingen, die vallen onder de noemer 'frigiditeit'.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?