Gonorroe of "druiper"

Seksueel Overdraagbare Aandoeningen (SOA) behoren tot de meest voorkomende infectieziekten. Vroeger sloeg de term vooral op syfilis en gonorroe, maar intussen heeft men het al over meer dan twintig seksueel overdraagbare aandoeningen. Gonorroe is misschien wel de oudste en zeker één van de bekendste SOA. Nochtans komt deze geslachtsziekte in België niet zo vaak voor (slechts ca. 1 op de 100.000 Belgen). Deze aandoening kan voor heel wat pijn en zelfs blijvende schade zorgen.


Gonorroe is ook bekend onder de naam "druiper". Nochtans kunnen zowel mannen als vrouwen deze aandoening oplopen, die verwekt wordt door de bacterie Neisseria gonorroeae. Deze bacterie hecht zich vast aan de slijmvliezen van de urine-afvoerwegen en geslachtsdelen. Andere mogelijke plaatsen waar de besmetting kan optreden zijn de aars (door anale seks) en de keel (door orale seks). Dit komt er dus op neer dat de besmetting zowel via genitale, orale als anale seks kan gebeuren. De overdracht gebeurt steeds door onveilig seksueel contact omdat de bacterie erg gevoelig is (sterft in open lucht). Dit maakt het moeilijk voor iemand die gonorroe oploopt om het aan de partner op te biechten, vermits dat onmiddellijk zou wijzen op ontrouw. Nochtans kan deze partner intussen ook besmet zijn en moet dus eigenlijk op de hoogte gesteld worden, want de besmetting veroorzaakt infecties.

Zolang je niet behandeld bent voor de aandoening, blijf je besmettelijk. Je kan best ook personen waarschuwen met wie je seksueel contact hebt gehad, kort voor het optreden van de typische klachten.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?