Op bezoek bij de Boeddha

Het Tibetaans Centrum in Huy is een oord van bezinning en inspiratie. Je maakt er niet alleen kennis met de leringen en inzichten van het boeddhisme maar ook met bijzondere mensen uit alle hoeken van het land en alle lagen van de bevolking.


Het is altijd een beetje vakantie als je het

Tibetaans Instituut
aan de rand van Huy binnenrijdt. Je draait de lommerrijke dreef naar het kasteel in en meteen dwaalt de blik weg over het zacht glooiende grasland, een zonbeschenen oase temidden dichte bossen en steile hellingen. Halverwege de zandweg duikt uit dat gras plots een vrolijke witte toren op, een achttal meter hoog, een vierkante onderbouw met een goudkleurige pilaar erop. Dit is de stoupa, geen kapel maar toch een soort bezinningsplek, waar de mensen rust en troost zoeken. Sommigen wandelen rond de stoupa, telkens opnieuw, een vorm van meditatie, de hoeksteen van het
boeddhisme
.

Voor de rest wijst niets erop dat de bezoekers hier enige vorm van religieuze of spirituele inspiratie komen zoeken. Enkele mensen flaneren over het gras, alleen of met twee, hooguit met drie, anderen koesteren zich in het zonnetje op de binnenplaats van het kasteel. Ik zie veel (oudere) vrouwen, een stuk of wat jongeren, weinig drukke mannen. Zowat iedereen draagt gewone vrijetijdskledij. Wat opvalt, zijn de milde gelaatsuitdrukkingen en de serene sfeer. Niet meteen natuurlijk. Dit is al mijn derde bezoek aan het Instituut en ik herken inmiddels sommige gezichten, en zeker de levensvreugde die ze met elkaar gemeen hebben. Of zijn het misschien de inzichten die de bezoekers hier dit weekend weer verworven hebben? Overnachten in het huis van de Boeddha trekt me voorlopig nog niet aan, al was het maar omdat ik nooit op tijd kan gaan slapen en dus ook niet fris op het appèl kan zijn voor de ochtendlijke meditatie, laat staan voor de lezingen.

Maar ik besef dat de anderen daardoor nu wel een onoverbrugbare voorsprong hebben op mij. Zij hebben zich al twee dagen laten onderdompelen in de boeddhistische wijsheden en tradities, onder het thema ‘Training van de geest’. Hun (onze) leraar is Lama Karta, één van de drie ‘juwelen’ van Yeunten Ling, zoals het Instituut in het Tibetaans heet, naast Lama Zeupa en Lama Tashi Nyima. De drie boeddhistische monniken wonen in het kasteel en nemen het grootste deel van de lezingen, meditaties en retraites in het centrum om beurten voor hun rekening.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?