Neem eens de tijd om Diest te bezoeken

Diest is een klein en heel rustig provinciestadje langs de Demer, in de buurt van Leuven. Diest boogt op een lange geschiedenis, er is zelfs al sprake van de stad in de Karolingische periode. Niet te missen is het begijnhof.


In de middeleeuwen was Diest een welvarende stad gelegen op de handelsroute Brugge-Keulen, en de overblijfselen van die periode zijn nog tastbaar. Kleine smalle straatjes, lakenhallen, verschillende marktplaatsen… net als het gerenommeerde begijnhof zijn ze getuigen van de kleine en de grote geschiedenis van de regio.

Uitgangspunt van ons bezoek is de Grote Markt. Onder het stadhuis, herbouwd in de de eeuw, vindt u het toeristisch infokantoor, waar u fiets- en wandelroutes doorheen de stad kunt verkrijgen. 

Vanaf de Grote Markt passeert u de Lakenhalle (Koning Albertstraat). De hele straat hier getuigt van een brouwersverleden, veel huizen zijn oude brouwerijen. Kijk gerust omhoog, en doe de beide trottoirs, want bijna alle gevels hebben iets unieks: mooie decoraties, aparte frontons, opmerkelijke geveltoppen.

                    

De tour brengt u naar de Notre-Dame (13de eeuw) en naar de Begijnenstraat, waar u op het einde de grote barokke portiek van het begijnhof tegenkomt. Het begijnhof werd gebouwd in de 17de eeuw ter bescherming van de begijntjes. Het bestaat uit een kerk, een binnenhof, een ziekenhuis (nu een cultureel centrum) en een reeks huisjes. In 1998 werd het samen met de 12 andere Vlaamse begijnhoven ingeschreven op de UNESCO-lijst van werelderfgoed. 

Bij het buitenkomen van het klooster kunt u uw wandeling langs de Demer verderzetten via de Leopoldvest, waar u ook het provinciaal domein ‘Halve Maan’ tegenkomt. Hier stonden ooit de oude vestingmuren, nu is het een groene ruimte die zich vooral leent tot wandelen. De Lindenmolen, een windmolen die ooit in Assent stond, maar nu buiten werking is gesteld, mocht hierheen verhuizen. Voorbij de sporthal komt u in het Warandepark, het voormalig jachthuis van de prinsen van Oranje.  

Het kasteelleven

Het Spijker is een oud 16de eeuws gebouw omgebouwd tot hotel. Het diende als toevluchtsoord voor de abdij van  Tongerlo en als graanschuur voor de abdij van Diest. Tarwe was vroeger een manier om de tienden (belasting) te betalen. Het modern aangebouwde gedeelte, dat grotendeels  aan het zicht van voorbijgangers onttrokken is, is net als het zichtbare oude deel van alle modern comfort voorzien. 

De twee delen vormen het hotel ‘The Lodge’. De suite waar we logeren is een zeer grote kamer met hoge plafonds en een oude, geboende vloer. Met twee ramen aan elke kant, neemt de suite de volledige breedte van dat deel van het huis in. Aan de ene kant kijken we uit op de tuin, aan de andere op een kleine beek, een afsplitsing van de Demer waarschijnlijk. Een  boog scheidt de badkamer van de slaapkamer. Wat het verschil maakt: een bed die naam waardig, een schaal met fruit, een boeket bloemen, chocolaatjes ... een VIP behandeling  schuilt in kleine dingen. 

Het ontbijt voldoet aan alle wensen: een gigantisch buffet met vruchtensappen, vers fruit, kaas, vlees, zuivelproducten, brood, croissants, ontbijtgranen, warme en koude gerechten, alles geserveerd in een weelderige eetzaal waar het lijkt of de kaarsen speciaal voor u zijn aangestoken.

Praktische informatie

Toeristische Informatie

Grote Markt 1 - 3290 Diest

Open van 1 maart-30 september alle dagen van 10 tot 12 en van 13 tot 17u. 

Van 1 oktober-28 februari alleen op werkdagen, van 10 tot 12 en van 13 tot 17u

Tel. +32 (0) 13 35 32 73 of 74 

Website :

www.diest.be

The Lodge Hotel
Refugiestraat 23-3290 Diest
Tel. +32 (0) 13 35 09 35 - fax +32 (0) 13 35 09 34

Philippe Allard & Julia Limburg
(Foto’s: Ph. Allard)

 

 

 









© Vivat.be 2020