Neem eens de tijd om Diest te bezoeken

Diest is een klein en heel rustig provinciestadje langs de Demer, in de buurt van Leuven. Diest boogt op een lange geschiedenis, er is zelfs al sprake van de stad in de Karolingische periode. Niet te missen is het begijnhof.


In de middeleeuwen was Diest een welvarende stad gelegen op de handelsroute Brugge-Keulen, en de overblijfselen van die periode zijn nog tastbaar. Kleine smalle straatjes, lakenhallen, verschillende marktplaatsen… net als het gerenommeerde begijnhof zijn ze getuigen van de kleine en de grote geschiedenis van de regio.

Stadhuis van Diest. Foto Ph. Allard. Uitgangspunt van ons bezoek is de Grote Markt. Onder het stadhuis, herbouwd in de de eeuw, vindt u het toeristisch infokantoor, waar u fiets- en wandelroutes doorheen de stad kunt verkrijgen. 

Vanaf de Grote Markt passeert u de Lakenhalle (Koning Albertstraat). De hele straat hier getuigt van een brouwersverleden, veel huizen zijn oude brouwerijen. Kijk gerust omhoog, en doe de beide trottoirs, want bijna alle gevels hebben iets unieks: mooie decoraties, aparte frontons, opmerkelijke geveltoppen.

   Palm (palmboom) in Diest. Foto: Ph. Allard                 

Het begijnhof in Diest. Foto: Ph. Allard. De tour brengt u naar de Notre-Dame (13de eeuw) en naar de Begijnenstraat, waar u op het einde de grote barokke portiek van het begijnhof tegenkomt. Het begijnhof werd gebouwd in de 17de eeuw ter bescherming van de begijntjes. Het bestaat uit een kerk, een binnenhof, een ziekenhuis (nu een cultureel centrum) en een reeks huisjes. In 1998 werd het samen met de 12 andere Vlaamse begijnhoven ingeschreven op de UNESCO-lijst van werelderfgoed. 


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?