Het Gravensteen in Gent

Het Gravensteen geldt als één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Gent. Het staat bijvoorbeeld op het programma van heel wat schoolreizen. Jaarlijks trekt deze burcht dan ook heel wat bezoekers en niet onterecht. Het imposante gebouw is op zichzelf al een bezoek waard, maar herbergt daarenboven een aantal schitterende historische collecties. Ideaal voor een dagtrip dus.


De oorspronkelijke burcht werd omstreeks 1180 gebouwd door de graaf van Vlaanderen Filips van den Elzas. De graven van Vlaanderen resideerden er tot in de 14de eeuw, maar zochten daarna andere oorden op. Het einde van de middeleeuwen betekende tevens het einde van het militaire belang van een versterkte burcht als verdedigingsmiddel, onder meer door de opkomst van buskruit, vuurwapens en kanonnen. Het gebouw werd daarna gebruikt als muntslagerij en werd vooral berucht als gevangenis en gerechtshof. De folterkamer van het Gravensteen maakte heel wat slachtoffers. Veroordeelden werden in de regel op het Sint-Veerleplein terechtgesteld. Het Gravensteen bezit nu nog een heel uitgebreide collectie middeleeuwse foltertuigen, die je kan bezichtigen in het Gerechtsmuseum (ondergebracht in het Gravensteen).

In de 19de eeuw werd het Gravensteen door een industrieel omgetoverd in een fabriekscomplex met katoenspinnerijen en ateliers voor metaalconstructie. De industriële werkzaamheden eisten hun tol en leidden tot het verval van de burcht.

Op het einde van de 19de eeuw verhuisde men de industriële activiteiten naar de rand van de stad en het Gravensteen bleef troosteloos en vervallen achter. De resten van de middeleeuwse burcht werden blootgelegd en bleken in erbarmelijke staat. Niets leek de sloophamer nog in de weg te staan, maar de wereldtentoonstelling van 1913 in Gent besliste er anders over. Het middeleeuwse kasteel werd gerestaureerd om de stad luister bij te zetten. De restaurateurs gingen evenwel zeer eigenzinnig te werk en deden vooral beroep op hun fantasie, eerder dan op enig historisch besef. Het gereconstrueerde Gravensteen doet dan ook zeer middeleeuws aan, maar heeft eigenlijk geen uitstaans met de oorspronkelijke middeleeuwse burcht.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?