Het Chinese leger in Maaseik

Wat zou keizer Qin Shi Huandi daar zelf van gedacht hebben, dat zijn soldaten nu bivakkeren in Maaseik, een onooglijk stadje in een onooglijk landje? Veertien beelden van het befaamde Terracotta-leger zijn op wereldtoernee. Barcelona! Londen! Maaseik!


Maaseik, in het uiterste oosten van België, tegen de Nederlandse grens, slooft zich de laatste jaren behoorlijk uit om toeristen aan te lokken. 'Het culturele hart van het Maasland' is niet veel groter dan het marktpleintje maar dat weerhoudt de toeristische diensten er niet van om te gewagen van een 'historisch stadscentrum' en 'architecturale hoogstandjes.' Wij onthouden alleen de oude apotheek, en een zielig ritje met een toeristentreintje. Wat doet een mens zoal wanneer de kinderen nog jong zijn? En de beelden op Vlaanderen Vakantieland zagen er nog zo veelbelovend uit!

Maar het gaat dit keer dus niet om Maaseik zelf. In de plaatselijke Minderbroederskerk zijn veertien levensgrote terracottabeelden neergestreken uit China. Meer dan 2000 jaar oud staan ze op de werelderfgoedlijst van de Unesco, en we hebben ze ook wel eens op tv gezien in hun oorspronkelijke biotoop, een gigantische grafkelder. Daar staat inderdaad nog een echt leger, klaar om de keizer na zijn dood te vergezellen en te beschermen. Dat is ook wat indruk maakt, louter het aantal beelden dat er staat.

Zo met z'n veertienen lijken ze eerder verloren gelopen. Als dat al zou kunnen in Maaseik, maar de mannen zijn natuurlijk ver van huis.

De tentoonstelling Het Terracotta Leger van Xi'An is nog te zien tot 31 maart 2009.

Info hier
.









© Vivat.be 2020