De polders en kreken van het Meetjesland

Uitgestrekte polders en kreken kenmerken het Krekengebied in het noorden van het Meetjesland. Waar komt die naam trouwens vandaan, Meetjes?


Wie zijn de ‘Meetjes’ van het Meetjesland? Menige heemkundige heeft er al de tanden op stuk gebeten, het geheim van de naam van de streek is altijd een raadsel gebleven.

Heeft het misschien iets te maken met Keizer Karel? Hij is het hoofdpersonage in wat ongetwijfeld het mooiste maar daarom nog niet het juiste verhaal is dat de ronde doet. De machtige keizer was niet vies was van een groen blaadje, bezorgde moeders waren maar al te goed op de hoogte van ’s keizers reputatie. Als de heerser in de buurt gesignaleerd werd, hielden ze hun jonge dochters veilig binnen. Waardoor Keizer Karel tijdens zijn tochten alleen maar oude ‘meetjes’ zag in het Meetjesland.

Een mooie wandeling in de Sentse Kreken begint we aan het kerkje van Sint-Jan-in-Eremo, via de Sint-Jansdijk en het Sport- en Recreatiecentrum De Boerenkreek. Zo bereik je algauw de Oostpolderkreek en het Leopoldkanaal.
Langs dijken en vlieten

De weg slingert door een natuurreservaat, en verder over velden en akkers, waaronder enkele uienvelden. Over de Mesurekreek gaat het opnieuw richting kanaal, de Zonnebrug over. De Bentillekreek links laten liggen en dan langs de Beoosterdepolderdijk en de Graaf Jansdijk naar het kerkje van Bentille, een pittoresk dorpje, deelgemeente van Sint-Laureins.

We keren even op onze stappen terug en vervolgen de wandeling door de Kerselarenhoek en de Krabbendijk. We stappen weer door de prachtige natuur, opnieuw tot aan het Leopoldkanaal. Weinig bruggen hier, dus we blijven aan de linkerkant van de dijk. De Sint-Jansbrug over en vervolgens langs rechts. Schuinrechts priemt de kerktoren van Watersvliet, ook wel de ‘Kathedraal van Noorden’ genoemd. Het einde van wandeing, totale afstand 15,5 km., is nu vlakbij: café-restaurant Polderzicht.

Mmv Austria Freunde









© Vivat.be 2020