De Brusselse wijk van de Zavel en de Marollen

Het is algemeen bekend dat de Zavel als de plaats bij uitstek geldt voor mensen die op zoek zijn naar antieke spullen. Op weg dus naar het centrum van Brussel. Eerste vaststelling : het openbaar vervoer is de meest aangewezen manier om er te geraken. De parkings, als er al zijn, blijven constant verzadigd en het verkeer rond het plein gaat slechts stapvoets vooruit.


De kerk van Onze-Lieve-Vrouw van de Overwinning (ook wel OLV-ter-Zavel genoemd),
aarvan de renovatie voltooid is, dateert uit de 15de eeuw. Opgetrokken in een
lamboyante gotische stijl trotseerde ze de eeuwen. Dit prachtige bouwwerk is intussen natuurlijk een beschermd en geklasseerd monument.

Enkele kleine huizen op het Zavelplein vormen met hun typische puntdaken stille getuigen van de geschiedenis van deze wijk. Hier vormen de antiquairs, luxechocolatiers (Wittamer, Marcolini, Galler, Neuhaus) en enkele bistrootjes de grote aantrekkingspool van toeristen en liefhebbers.

Een kleine antiekmarkt kreeg een plaatsje aan de voet van de kerk. Elke stand heeft zijn specialiteit : zilveren bestekken, oude radio- en fototoestellen, art nouveau, art déco, Afrikaanse kunst, landkaarten, gietvormen voor gebak,... Rond het plein rivaliseren de antiquairs door in hun vitrines de mooiste antieke voorwerpen te plaatsen. De prijzen kom je enkel te weten wanneer je de zaak binnenstapt!

In de Marollen

Liefhebbers van antiek en rariteiten zetten hun zoektocht en bezoek aan het Brusselse centrum verder door links af te dalen naar de Hoogstraat, waarvan men zegt dat het een oude Romeinse weg was. De oude Hoogstraat en de Blaesstraat, waarvan het samengaan dateert uit de 19de eeuw, gelden als het mekka van 'brocanterie' en decoratie. Je vindt er handelaars in stoffen (Coint vert) en exotische meubelen. Momenteel kent men een doorbraak van Aziatische producten (Rabanagh, Grenier de la Chapelle). Bij New De Wolf kom je terecht in een echte 'souk' waar je allerlei voorwerpen, vaatgerief en boeken van uiteenlopende origine vindt. Het Kapelleplein, eveneens recent gerenoveerd, herbergt een aantal overbekende uitstalramen (Au Bon Repos) en een handelaar in Afrikaanse kunst (Nomad).

Op het einde van de Blaesstraat, op het Vossenplein (Place du Jeu de Balle), wordt elke ochtend een vlooienmarkt gehouden. In deze wijk van de Marollen wonen nog heel wat 'echte brusseleirs', Brusselaars pur sang, die zich uitdrukken in een typisch mengtaaltje van Frans en Vlaams. Zij brengen leven in de brouwerij in deze volkswijk.

Via het square Pieter Breughel de Oude kan je de wijk verlaten (of binnenkomen). Je neemt gewoon de nieuwe lift die door de MIVB werd aangelegd, en die het hoger gelegen Justitiepaleis met de Marollen verbindt.

Julia Limbourg
Foto's Philippe Allard









© Vivat.be 2020