De Brusselse wijk van de Zavel en de Marollen

Het is algemeen bekend dat de Zavel als de plaats bij uitstek geldt voor mensen die op zoek zijn naar antieke spullen. Op weg dus naar het centrum van Brussel. Eerste vaststelling : het openbaar vervoer is de meest aangewezen manier om er te geraken. De parkings, als er al zijn, blijven constant verzadigd en het verkeer rond het plein gaat slechts stapvoets vooruit.


 De kerk van Onze-Lieve-Vrouw van de Overwinning (ook wel OLV-ter-Zavel genoemd),
aarvan de renovatie voltooid is, dateert uit de 15de eeuw. Opgetrokken in een
lamboyante gotische stijl trotseerde ze de eeuwen. Dit prachtige bouwwerk is intussen natuurlijk een beschermd en geklasseerd monument.

Enkele kleine huizen op het Zavelplein vormen met hun typische puntdaken stille getuigen van de geschiedenis van deze wijk. Hier vormen de antiquairs, luxechocolatiers (Wittamer, Marcolini, Galler, Neuhaus) en enkele bistrootjes de grote aantrekkingspool van toeristen en liefhebbers.

Een kleine antiekmarkt kreeg een plaatsje aan de voet van de kerk. Elke stand heeft zijn specialiteit : zilveren bestekken, oude radio- en fototoestellen, art nouveau, art déco, Afrikaanse kunst, landkaarten, gietvormen voor gebak,... Rond het plein rivaliseren de antiquairs door in hun vitrines de mooiste antieke voorwerpen te plaatsen. De prijzen kom je enkel te weten wanneer je de zaak binnenstapt!


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?