Antwerpen, de coolste citytrip

Antwerpenaren hebben een dikke nek, wordt vaak gezegd. Terecht, zo blijkt. Volgens de gerenommeerde reisgids Lonely Planet behoort Antwerpen tot de tien coolste steden in de wereld.


De Antwerpenaren hebben het zelf altijd geweten: hun stad is een onderschatte toeristische bestemming. Middeleeuws naast hypermodern,  renaissance naast art-nouveau. En er valt in Antwerpen altijd wel iets te beleven.

Wandelen

Wie de architectuur van Antwerpen wil bewonderen, kan best te voet gaan. De kleine straatjes rond de kathedraal en de Grote Markt stralen nog steeds een middeleeuwse sfeer uit. Een klein beetje verder, verborgen in het centrum, is er het Hendrik Conscienceplein, mijn favoriete pleintje in de stad. Je vindt er enkele gezellige cafés en restaurants, in de schaduw van de barokke Carolus Borromeuskerk.

Je wil modern combineren met art-nouveau? Wandel dan naar het Zuid. In de Volkstraat passeer je het prachtige art-nouveaugebouw van de Steinerschool, een beetje verder bots je op de neoklassieke pracht van het Museum van Schone Kunsten. Ook op de nabije gedempte zuiderdokken (Waalse en de Vlaamse Kaai) zijn enkele architecturale hoogstandjes te bewonderen maar het is de laatste twintig jaar toch vooral een uitgangsbuurt geworden, met tal van restaurants, clubs en bars.

Voor het Antwerpen van de toekomst, moet je naar het Eilandje, in het noorden van de stad. Benieuwd hoe deze buurt zich de komende twintig jaar zal ontwikkelen.

Shoppen

Antwerpen is een modestad. Wie denkt dat er enkel gewinkeld kan worden op de Meir heeft het mis. Overal in het centrum duiken de namen van grote modeontwerpers op: Dries van Noten, Filippa K, Ann de Meulemeester… Eén van de belangrijkste modestraten is de Nationalestraat, die uitkomt op de centraal gelegen Groenplaats. Het Modemuseum is gevestigd in de Modenatie.

 


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?