100% genieten in Gent

Gent steekt Antwerpen al enkele jaren naar de kroon als tofste stad van Vlaanderen. Het verkeer is er in elk geval beter (lees: autoluw) geregeld, de winkels zijn er gezelliger en authentieker. De studenten zorgen ervoor dat over de stad een immer jonge, frisse wind waait. En Flikken doet de promotie.


De Vooruit (afwisselend cool, kunstzinnig en rock'n'roll), de Minard (misschien wel de mooiste boudoirschouwburg van Vlaanderen), Capitole (sinds de restauratie een echte showbizztempel), NT Gent (onder leiding van de flamboyante Wim Opbrouck), de postmoderne Kopergietery, het historische Huis van Alijn, de kleine Campo, de grote Flanders Expo: aan theaters en podia geen gebrek in Gent. Er is dus altijd wel èrgens iets te doen. Comedy, muziek, toneel, musical: zowat alle toppers doen Gent tegenwoordig aan, en je moet er meestal heel snel bij zijn om tickets te kopen.

Die variëteit en vitaliteit typeren de hele stad. Voorspelbaar shoppen kan in de Veldstraat, niet voor niets een klassieker op het Monopoly-bord. In de oude binnenstad, op en rond de Vlasmarkt, de Vogelmarkt en de Brabantdam, vind je tal van charmante, originele en bijzondere boetieks en winkeltjes. Het is in die straatjes trouwens heerlijk kuieren, de meeste verkeersvrij. Het stapgeluid van je schoenen weerkaatst er nog tegen de muren. Soms word je onverwacht beloond met een mooi uitzicht over de Leie en de aanpalende vesten, zeker 's avonds, met de lichtjes aan, een betoverende ervaring.

De rust in het Gentse stadscentrum is voor een groot deel te danken aan het zeer doeltreffende lussysteem dat de overheid heeft uitgewerkt voor het verkeer. Je kunt de stad eigenlijk maar in één richting verkennen, tenzij je echt begint te wroeten in de kleine straatjes natuurlijk. Maar dat is dan weer nergens voor nodig want je wordt van zuid tot noord vlotjes naar de grote parkings geloodst. Gent is een van de weinige grote steden waar het verkeer zelden vastloopt en mensen niet krampachtig blijven zoeken naar een parkeerplaatsje.

Gent is ook echt, in tegenstelling tot Brugge bijvoorbeeld, waar de Middeleeuwen in de 19de eeuw min of meer gereconstrueerd zijn. Hier stammen de gebouwen daadwerkelijk uit de 13de, 14de, 15de en 16de eeuw, met het machtige Gravensteen en het Belfort als de meest indrukwekkende getuigen van de glorieuze tijden die de stad ooit beleefd heeft. En Keizer Karel V als grote historische figuur, een naam die klinkt als een klok in binnen- en buitenland.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?