Timesharing: één grote zwendel?

Als u van plan bent op reis te gaan naar een regio aan de Middellandse Zee, zal u hoogstwaarschijnlijk meer dan ééns worden gezegd op te passen voor timesharing. Ter plekke wordt u steevast lastiggevallen door verkopers die u een "gedeeld gebruik" van een woning willen aansmeren. Is  timesharing nu een zwendel, of is het een nieuwe en interessante vakantieformule?


Timesharing is eigenlijk het kopen van een gedeelte van het gebruiksrecht van een gemeubelde woning gedurende een tamelijk lange periode (20 jaar bijvoorbeeld). Je mag er dan jaarlijks gedurende één of twee weken je vakantie doorbrengen. Het verkoopssysteem draait vlotjes: van zodra u landt op de Canarische Eilanden, in de Algarve of op de Balearen, wordt u benaderd door sympathiek uitziende jongelui die u trakteren op een gratis deelname aan een wedstrijd. U wint een mooie prijs (een fles champagne bijvoorbeeld) die u mag afhalen in een nabijgelegen vakantieresidentie. Eenmaal daar krijgt u een stevig verkoopspraatje en wordt u gepusht om via timesharing een studio of appartement te kopen. Hun verpletterend argument: " Hoeveel geeft u uit aan een vakantie? (…) Wel, voor de prijs van enkele jaarlijkse vakanties bieden we u een levenslange vakantieformule aan. Daarbij komt, dat u de periode kan wisselen voor een andere, of uw vakantieplek kunt inruilen tegen een andere eender waar ter wereld."

Een timesharing-verkoper kan soms wel een volledige dag doorbrengen met een potentiële koper. Diner inbegrepen. Ze noemen het niet voor niets 'agressieve verkoopstechnieken'. De verkoper geeft de koper de indruk dat het om een buitenkans gaat. Maar hij moet wel dezelfde dag nog beslissen. Er is dus geen tijd om het voorstel thuis even rustig onder de loep te nemen.

Zo’n verkoper kan u eender wat wijsmaken: hij wordt betaald op commissie en verdwijnt na de verkoop met de noorderzon. Alleen de getekende documenten zijn van enigerlei waarde.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?