Bagage in het vliegtuig: wat mag en wat niet?

Bagage meenemen op een reis met het vliegtuig is geen lachertje, vooral niet sinds het drama van 11 september en zeker niet bij sommige vliegtuigmaatschappijen. tijdens je reis. Gevaarlijke producten in het vliegtuig meenemen in je bagage of handbagage is trouwens altijd illegaal en kan leiden tot strafrechtelijke vervolging en sancties.


Bij het pakken van je koffers hou je volgende vragen best in het achterhoofd:

  • Heb ik deze voorwerpen echt nodig aan boord van het vliegtuig?
  • Kunnen ze een gevaar opleveren voor de veiligheid van de passagiers?
  • Zouden ze angst kunnen oproepen bij de andere reizigers of leden van het cabinepersoneel?
  • Zou ik mijn vlucht kunnen missen terwijl ik probeer om me te ontdoen van voorwerpen die verboden werden bij de veiligheidscontrole?

In het vliegtuig

In het algemeen mag je slechts 1 stuk handbagage mee aan boord nemen. Deze handbagage (waarvan je moet nagaan of het maximale toegestane gewicht niet overschreden wordt) moet opgeborgen worden in het bagagecompartiment, dat zich boven je zitplaats bevindt. Pas dus op met koffertjes in de vorm van een trolley (misschien passen deze niet in de voorziene ruimte). Reizigers die in 1ste klasse reizen mogen twee stuks handbagage mee aan boord nemen, waarbij de tweede handbagage klein genoeg moet zijn om onder je stoel te passen.

De handbagage die je in het compartiment boven je hoofd wil opbergen, mag niet groter zijn dan volgende afmetingen : 55 x 40 x 20 cm. De handbagage die reizigers uit 1ste klasse onder hun stoel willen plaatsen mag niet hoger zijn dan 20 cm. Wanneer je de afmetingen van je handbagage controleert, mag je niet vergeten dat wieltjes, handvaten en draagrekken moeten inbegrepen worden in de berekening.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?