Reizen per vliegtuig
Friday, December 19, 2014

Bagage in het vliegtuig: wat mag en wat niet?

Je kan gewoonlijk een simpele zak, een fototoestel, een paraplu, een jas en wat lectuur meenemen. Gehandicapte personen mogen een volledig opplooibare rolstoel of een paar krukken mee aan boord nemen. Mensen die met kleine kinderen reizen kunnen een volledig opplooibare buggy mee aan boord nemen.

Low cost maatschappijen rekenen in toenemende mate toeslagen aan voor extra bagage en zware handbagage. Lees goed de kleine lettertjes.

Vloeistoffen en toiletartikelen

Per persoon mag in het vliegtuig niet meer dan 2 liter of 2 kg mee.

In de handbagage: enkel in een doorzichtige, hersluitbare plastic zak met een maximale inhoud van 1 liter. De individuele verpakkingen in de handbagage mogen niet meer kunnen bevatten dan 100 milliliter. Hoogstens tien flesjes van 100 milliliter per passagier. Tonen bij controle.

In de bagageruimte van het toestel mogen ze niet groter zijn dan 500 milliliter.

Vloeistoffen en gels: zoals dranken, soep, siroop, crèmes, lotions en oliën, parfums, sprays, gels (ook haar- en douchegel), vloeistoffen onder druk (deodorants, maar ook scheerschuim), pasta’s (ook tandpasta), mascara, enzovoort.

Geldt ook voor vloeistoffen uit winkels van een EU-luchthaven, voorbij het punt waar de instapkaart gecontroleerd wordt. Enkel verpakt in een speciaal verzegelde zak, die u pas mag openen voorbij de veiligheidscontrole.

  • Sterkedrank (24-70% alcohol). Niet meer dan vijf liter per persoon.
  • 1  haarkrultang op gas: alleen met veiligheidskap. Reservegaspatronen niet toegestaan.
  • 1 kwikthermometer in een stevige verpakking.
  • 1 doosje lucifers of één sigarettenaansteker per persoon. Niet in de (hand)bagage stoppen.
  • Batterijen voor horloges, rekenmachines, mobiele telefoons, laptopcomputers, camcorders,... Reservebatterijen alleen in de handbagage. 

Medicijnen, baby- en dieetvoeding

Enkel voor de duur van de reis. Medicijnen: met attest van de dokter, liefst in het Engels.

Share