Wenen, de Mozartstad is weer in

Wenen is tegenwoordig hip. De vroeger veeleer nuffige stad gekend om zijn walsen, Sissi-decors en ‘Sachertorte’ heeft er een dimensie bijgekregen, en spreekt nu ook een jong en übercool publiek aan.


Niet dat er geen sporen van Strauss of restanten van het Habsburgse hof meer te vinden zijn in Wenen, integendeel; Wenen blijft één grote culturele high voor iedereen die ook maar een greintje kunstzinnig is. De traditionele trekpleisters delen voortaan gewoon hun plaats met hippe designwinkels, coole bars en trendy discotheken.
Absolute must-see klassieker is De Galerie Belvédère, waar je zowel schilderijen uit de barokperiode, Franse impressionisten als moderne kunst kunt bekijken. Maar het hoogtepunt vormt de collectie werken uit de Wiener Secession (Gustav Klimt, Oskar Kokoshka, Egon Schiele…).

Romantiek

Als je toch in Wenen bent, kan je evengoed  een Sissi-moment inlassen, en welke plek leent zich daar beter toe dan het paleis Schonbrünn, met zijn geklasseerde tuinen, rijkelijk gelardeerd met fonteinen en waterpartijen allerhande, zijn labyrint en zelfs zijn eigen zoo. Het paleis, dat fungeerde als zomerverblijf voor keizerin Sissi, kan volledig bezichtigd worden. Elke kamer (of liever: zaal) vertelt een stukje geschiedenis.
Wie een beetje affiniteit heeft met paarden moet naar de Spaanse Rijschool, waar prachtige Lippizaner-paarden dansen op klassieke muziek en state of the art dressuuroefeningen demonstreren.
En jawel, de Wiener Sängerknaben bestaan nog steeds;  in matrozenkostuumpjes verpakte stukjes folklore die lijken stand te houden in een wereld die eigenlijk veel te snel, te hard en te cyber is voor de tere teenage falsetto’s.

 


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?