Warschau, waar traditie en vooruitgang hand in hand gaan

Warschau, in het Pools ‘Warszawa’ ,("varshava" uitgesproken), is een cultuurstad in volle ontwikkeling. Het verleden is er alomtegenwoordig, en vernieuwing gebeurt er met respect voor de belangrijke gebeurtenissen uit het verleden. Warschau is een stad vol verrassingen, die klaar is voor uw bezoek! 


Te voet door het centrum 

Warschau en haar bezienswaardigheden 

Het paleis van Cultuur en Wetenschap

Het paleis van Cultuur en Wetenschap is een van de best gekende symbolen van de stad; op een stadspanorama is het waarschijnlijk het duidelijkste ijkpunt. Nochtans is het een controversieel gebouw : niet alle Polen zijn er immers blij mee of trots op dat dit grote stalinistische gebouw hun hoofdstad domineert. De building van 42 verdiepingen werd door Stalin in 1951 (tijdens de Koude oorlog dus) aan Polen geschonken. Het was zijn bedoeling om de macht van de USSR in de verf te zetten. Er was zelfs sprake van een standbeeld van Stalin ter grootte van de wolkenkrabber, maar tot grote opluchting van de Warschauenaars werd dit plan afgeblazen. 
Het Paleis van Cultuur en Wetenschap (foto Philippe Allard)

In 1989, bij de val van het communisme, is de kwestie van de afbraak van het gebouw even naar voren gebracht, maar er is nooit iets concreets in die zin ondernomen. Tegenwoordig biedt het paleis plaats aan musea, concert- en congreszalen, nachtclubs, drie bioscopen, twee theaters en een restaurant. Voor twintig zloty kun je met een lift naar de dertigste verdieping om daar het mooist denkbare zicht op de stad te bewonderen. 
Uitzicht vanop 30ste etage van het Paleis van Cultuur en Wetenschap (foto Philippe Allard)  
 


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?