Vakantie: pas op voor illegale souvenirs!

Keer je graag terug van vakantie met een hoop souvenirs in je bagage? Controleer dan wel, voor je vertrek, welke producten je in België niet mag invoeren. Haaienvinnen, schelpen en koralen zijn bijvoorbeeld illegaal en kunnen je in de problemen brengen aan de douane. Kijk dus uit!


Elk jaar wordt een heleboel vakantiesouvenirs aan de douane in beslag genomen. Schelpen uit Thailand, wolfhuiden en hoofden uit Rusland, ivoren kettingen uit Congo of haaienvinnen uit Canada komen vaak voor. Een enkele keer gaat het ook om een levend dier! Vaak wisten de toeristen niet dat deze producten verboden waren. Om problemen te voorkomen, controleer je voor je vertrek best welke plaatselijke aankopen je beter niet doet.

In het algemeen zijn veel plant- en diersoorten verboden. Hetzelfde geldt voor voorwerpen gemaakt met een deel van het dier of de plant. Enkele voorbeelden: schelpen, krokodillentanden, schildpadschalen, ivoren beeldjes, koralen, ... . Als een handelaar je deze aanbiedt, weiger dan beleefd, want je mooie souvenirs zullen toch automatisch in beslag genomen worden bij de douane.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?