Tours in het land van de Loire

De Loirestreek heeft meer te bieden dan enkel zijn prestigieuze kastelen. De stad Tours is op zichzelf al een omweg waard. Men kan de architecturale pracht en het historische en culturele patrimonium prijzen van deze vroegere gallo-romeinse stad en hoofdstad van het Franse koninkrijk, maar men mag ook niet vergeten de charme te benadrukken van de kleine straatjes en de heerlijke geuren die je vanuit de restaurantjes van de oude stad tegemoet waaien.


Het dorp met paalwoningen dat de hoofdstad vormde van de stam der Turonen werd na de romanisering de stad Caesarodunum, één van de belangrijkste steden van het geromaniseerde Gallië. De evangelisatie zou vanaf de derde eeuw plaatsgevonden hebben. De acties van de eerste bisschop van Tours, Saint Gatien, van de heilige Lidoire en later, in de vierde eeuw, van Sint-Maarten, een Romeinse ex-legionair die vaak de 'apostel van de Galliërs' genoemd wordt, en bisschop Gregorius van Tours maakten van de stad een belangrijke plaats in de christelijke wereld. Verbonden aan het koninklijk domein in 1259, kende de stad een sterke ontwikkeling, en vanaf de introductie ervan in de 15de eeuw kende ook de zijde-industrie er een opmerkelijke groei.

In deze kunststad herbergt het Museum van Schone Kunsten, ondergebracht in het vroegere Aartsbisschoppelijk paleis (uit de 17de en 18de eeuw), een resem kunstwerken die onder meer afkomstig zijn van vernielde kastelen en grote abdijen uit de streek rond Tours. Tot deze collectie behoren onder meer schilderijen uit de 14de en 15de eeuw, Italiaanse primitieven waaronder twee doeken van Mantegna ('Christus in de hof van olijven' en 'Verrijzenis'). Verder vind je er ook werken van Rubens, Rembrandt, Nattier, Lemoyne, Boucher, Perronneau, Roslin, Degas, Delacroix,... Deze prachtwerken komen volledig tot hun recht in de schitterende zalen, die door het kunstige meubilair uitstekend het leven in een paleis uit de provincie in de 18de eeuw evoceren.


 

Meesterwerken bij de vleet

Tours beschikt verder over een buitengewoon museum, gewijd aan de gezellenverenigingen. Het gastverblijf (11de eeuw) en de slaapzaal van de monniken (15de eeuw) van de oude abdij van Saint-Julien bieden momenteel onderdak aan dit unieke museum. Je kan er kennismaken met de geschiedenis, gebruiken en technieken van deze verenigingen die vorming en bescherming boden aan de ambachtslieden. De bezoeker wordt er geconfronteerd met heel wat nog bestaande en verdwenen beroepen, de werktuigen van de gezellen en allerhande voorwerpen zoals veldflessen en blaaspijpen. Men kan zich vergapen aan de vele meesterwerken die de 'Compagnons du Tour de France' moeten vervaardigen om de titel meester te verdienen en hun vak tot eer te strekken. Tot deze meesterwerken behoren onder meer een uit steen gehouwen 'draaiend gewelf', een Eiffeltoren in leisteen van de hand van een leidekker, huizen van suiker door suikerbakkers,...

Tours is van een ongekende architecturale schoonheid. Of het nu gaat om de burgerlijke architectuur met het station en het stadhuis, ontworpen door Laloux, die ook het station van Orsay in Parijs ontwierp, of om kerkelijke architectuur met de kathedraal van Saint-Gatien of de nieuwe basiliek van Saint-Martin, een constructie in romaans-byzantijnse stijl, eveneens het werk van Victor-Alexandre-Frédéric Laloux.

Maar het houdt niet op bij kunst en architectuur. Na een bezoekje aan het Musée des Vins de Touraine, gaat er niets boven een gezellige praktijkervaring door zelf de lokale specialiteiten te proeven in één van de vele restaurantjes in het oude centrum van Tours. Enkele aanraders : varkensgehakt op de wijze van Tours, worstjes, ganzenlever, vis uit de Loire,...dit alles begeleid van een heerlijke Vouvray, Montlouis, Bourgueil, Saint-Nicolas of Chinon.



















Toeristische Dienst van Tours
(Office du Tourisme de Tours)
78-82 rue Bernard Palissy - BP 4201 - 37042 Tours Cedex
Tel. +33-2-47.70.37.37 - fax +33-2-47.61.14.22
E-mail :
info@ligeris.com

Raadpleeg het
stadsplan van Tours



Musée des Beaux-Arts
18, place François Sicard - 37000 Tours
Tel. +33-2-47.05.68.73 - fax +33-2-47.05.38.91
Musée du Compagnonnage
8, rue Nationale - 37000 Tours
Tel. +33-2-47.61.07.93 - fax +33-2-47.21.68.90
Musée des Vins de Touraine
16, rue Nationale - 37000 Tours
Tel. +33-2-47.61.07.93 - fax +33-2-47.21.68.90


Philippe Allard
Foto's © Philippe Allard (behalve Musée du Compagnonnage - gezellenverenigingen)
 









© Vivat.be 2020