Toledo, werelderfgoedstad

Toledo, waar de wieg van El Greco en van de Manchego-kaas stond, is een van de oudste steden van Spanje, en qua historisch erfgoed kent ze haar gelijke niet. Een ideale bestemming voor een citytrip dus, zeker nu Toledo ook via de hst makkelijk te bereiken is.


Voormalige hoofdstad

Midden in het Iberisch schiereiland, en midden in het land waar Cervantes zijn Don Quixote tegen de windmolens liet vechten, in de provincie Castilia-La Mancha, ligt Toledo. De stad ligt ingebed in een natuurlijke bocht van de rivier de Taag.
Lange tijd was Toledo de hoofdstad van Spanje, onder meer onder de heerschappij van de Westgoten. Later werd de stad het kerkelijk centrum van Spanje. Deze belangrijke rol in de geschiedenis wordt gereflecteerd in de prachtige gebouwen, in die mate zelfs dat de hele historische stad uitgeroepen werd tot Unesco Cultuureel Werelderfgoed.

De stad der 3 culturen

Als je rondloopt in Toledo lijkt het of je in een parallelle tijdrekeningSan Juan de los Reyes een reis door de tijd maakt. De gebouwen uit verschillende tijdvakken zijn waanzinnig goed bewaard. Daarbij komt dat er lange tijd drie verschillende culturen vreedzaam naast elkaar woonden, en het vooral op kunsthistorisch vlak tot interactie kwam tussen Arabieren, christenen en joden.

Getuigen van het verleden

Het amfitheater en het aquaduct zijn overblijfsels uit de Romeinse periode. De Goten lieten Toledo dan weer het Fort van San Servando na. Ook uit de Moorse periode zijn er stille getuigen, zoals de uitzonderlijk goed bewaarde moskee Mezquita del Cristo de la Luz. Tijdens dezelfde periode bouwden de ‘mozaraben’ (dwz. niet-Arabieren, christenen dus) ook bouwwerken in de stad, in een Gothische stijl die tegelijkertijd geïnspireerd was door de Moorse. Deze mengelmoes wordt mudejar-stijl genoemd. De Santiago del Arrabal-kerk is een typisch voorbeeld van Mudejar, en is zeker een bezoek waard.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?