Toledo, werelderfgoedstad

Toledo, waar de wieg van El Greco en van de Manchego-kaas stond, is een van de oudste steden van Spanje, en qua historisch erfgoed kent ze haar gelijke niet. Een ideale bestemming voor een citytrip dus, zeker nu Toledo ook via de hst makkelijk te bereiken is.


Voormalige hoofdstad

Midden in het Iberisch schiereiland, en midden in het land waar Cervantes zijn Don Quixote tegen de windmolens liet vechten, in de provincie Castilia-La Mancha, ligt Toledo. De stad ligt ingebed in een natuurlijke bocht van de rivier de Taag.
Lange tijd was Toledo de hoofdstad van Spanje, onder meer onder de heerschappij van de Westgoten. Later werd de stad het kerkelijk centrum van Spanje. Deze belangrijke rol in de geschiedenis wordt gereflecteerd in de prachtige gebouwen, in die mate zelfs dat de hele historische stad uitgeroepen werd tot Unesco Cultuureel Werelderfgoed.

De stad der 3 culturen

Als je rondloopt in Toledo lijkt het of je in een parallelle tijdrekening een reis door de tijd maakt. De gebouwen uit verschillende tijdvakken zijn waanzinnig goed bewaard. Daarbij komt dat er lange tijd drie verschillende culturen vreedzaam naast elkaar woonden, en het vooral op kunsthistorisch vlak tot interactie kwam tussen Arabieren, christenen en joden.

Getuigen van het verleden

Het amfitheater en het aquaduct zijn overblijfsels uit de Romeinse periode. De Goten lieten Toledo dan weer het Fort van San Servando na. Ook uit de Moorse periode zijn er stille getuigen, zoals de uitzonderlijk goed bewaarde moskee Mezquita del Cristo de la Luz. Tijdens dezelfde periode bouwden de ‘mozaraben’ (dwz. niet-Arabieren, christenen dus) ook bouwwerken in de stad, in een Gothische stijl die tegelijkertijd geïnspireerd was door de Moorse. Deze mengelmoes wordt mudejar-stijl genoemd. De Santiago del Arrabal-kerk is een typisch voorbeeld van Mudejar, en is zeker een bezoek waard.

In de middeleeuwen stond Toledo gekend om zijn bloeiende wapenindustrie en de daarmee gepaard gaande staalproductie. De ‘zwaarden van Toledo’ werden zo een begrip. Uit de middeleeuwen dateert ook het Alcazar (zie foto), het fort waarin nu een militair museum huist. Het originele bouwwerk werd zwaar toegetakeld door oorlog, brand en revolutie en kende verschillende fases van heropbouw in de loop van zijn geschiedenis. Aan het einde van de Spaanse burgeroorlog was het aan een volledige heropbouw toe. Dit neemt niet weg dat het gebouw, vooral vanwege het prachtige uitzicht over de stad, de moeite is om te bezoeken.

Er zijn ook enkele synagogen uit de reconquista-periode overeind gebleven die ook in mudejar-stijl werden gebouwd, net als de grote Kathedraal van Toledo, het belangrijkste monument van de stad. Je kunt er werken van El Greco, Goya en Van Dyck bekijken.
Uit dezelfde periode dateert de San Martin-brug over de Taag.
In 1560 verhuisde Filips II naar Madrid, en was Toledo niet langer de politieke hoofdstad van Spanje. Maar de stad bleef het katholieke centrum van het land, er werden niet minder dan 18 concilies gehouden. De Santo Domingo el Antiguo-kerk en de Puerta Nueva de la Bisagra zijn renaissancepareltjes uit deze periode.
Voor het barokke Toledo kun je het beste terecht in het huis van schilder El Greco, waar ook veel van zijn werken zijn tentoongesteld.

Gastronomie

Het meest gekende exportproduct uit de streek is de Manchego-kaas, een harde kaas van koemelk die deel uitmaakt van tapas-bufetten over de hele wereld. Een typisch gerecht is ‘perdiz estofado’, gestoofde kwartel, en ook het gestoofde lam, ‘cordero asado’, moet je proeven.

Met de hogesnelheidstrein

Wie naar Toledo wil, neemt best een vliegtuig naar Madrid, 71 km verderop. Tegenwoordig verbindt de hogesnelheidstrein Madrid en Toledo zodat je in een mum van tijd ter plekke bent.

 









© Vivat.be 2020