Tallinn, heimat van de koorzang en van het internet

De stad ligt in dat onbekende stukje van Europa waar we nog te zelden op vakantie gaan. Onbemind want onbekend, is Talinn het schoolvoorbeeld van een ondergewaardeerde vakantiebestemming. De Estoonse hoofdstad aan de Finse Golf verenigt nochtans moeiteloos oud en nieuw. Traditionele koorgezangen en internetcultuur gedijen naast mekaar. Misschien werd Tallinn daarom verkozen tot culturele hoofdstad van Europa voor 2011.


Zang is voor Tallinn wat voetbal is voor Madrid en roeien voor Cambridge: een instituut. De nationale opera is dan ook één van de populairste culturele trekpleisters van Tallinn, en de inwoners zijn muzikale fijnproevers die de telkens weer prestigieuze voorstellingen onthalen op  luid applaus.
De Esten worden van oudsher ‘het zingende volk’ genoemd. Er wordt verteld dat het dankzij de gezangen is, in vele coupletten en refreinen, dat de Esten -  die nog heel nauw verbonden zijn met hun ‘roots’ -  de kracht vonden om zich te verzetten tegen het regime van Moskou in de herfst van 1988. Samen met hun Baltische buren maakten ze een einde aan 40 jaar Sovjetbezetting.

Woodstock in Estland

Om de vijf jaar vindt een gigantisch zangfestival plaats in Tallinn, waar 30.000 koorzangers optreden voor 100.000 toeschouwers en honderdduizenden televisiekijkers. Een soort folkloristisch Woodstock, een muzikale hoogmis vol kleur en gezelligheid. De deelnemers, die uit alle windstreken komen, beleven samen al zingend hun eeuwenoude cultus en worden als vanouds één.

De 25e editie van dit Zang-en dansfestival heeft deze zomer plaats van 2 tot 5 juli 2009 in Tallinn. Het evenement is door de UNESCO erkend als cultureel werelderfgoed.

Een geklasseerde vesting

Tallinn, de stad waar een derde van de Estse bevolking woont, kabbelt als een leuk melodietje, 365 dagen per jaar. De geklasseerde citadel, die in 2011 culturele hoofdstad van Europa wordt, is een harmonieuze cocktail van oude gebruiken en wereldlijke verleidingen.

De intra-muros is een labyrint vol houten deuren, trappen en kasseistraatjes. De lichtblauwe, okerrode en snoeproze gevels van de Raekoja Plats (het plein voor het stadhuis) zijn als een openluchtmuseum waar de heerlijke geuren van gerookt vlees en warme wijn je trachten binnen te lokken in de middeleeuws uitziende tavernes.

Aan de voet van de stadsmuren ziet het er heel anders uit. Hier rijzen de sublieme torens op van de wijk Viru en het Coca-Colaplein (echt waar). De banken, internationale hotelketens en winkelcentra hebben deze stek in het nieuwe hart van de stad uitgekozen als vestigingsplaats, net als de hi-tech bedrijven.

 

Wi-fi tempel

Hi-tech, Internet, computernetwerken, internetverbinding,… het zijn termen die je in Tallinn vaker hoort dan elders in Europa. De Estse hoofdstad doet bij wijlen denken aan een laboratorium. Terwijl sommige Franse departementen nog wachten op de komst van breedband, spreekt men in heel Estland al jaren over wi-fi.
Van het kleinste restaurant tot parken en stadstuinen, Tallinn heeft een duidelijke voorsprong als het op informatica aankomt. Hotelkamers beschikken niet zelden over een eigen computer, op de lagere school is internet een verplicht vak, en stemmen gebeurt er al lang elektronisch. Tallinn heeft van de herwonnen vrijheid sinds twintig jaar geprofiteerd om de verloren tijd in te halen en zich te profileren als referentiestad voor wat internet betreft.

 

Buiten de stadsmuren

In Tallinn smelten  middeleeuws en ultramodern samen, maar éénmaal buiten de stadsmuren is het tijd voor een confrontatie met moeder natuur. Het kleinste van de Baltische landen beschikt over een uniek natuurpatrimonium. Meer dan zeventig procent van de oppervlakte is bedekt met dichte bossen, moerassen, meren en duizenden eilandjes, waarvan de meeste onbewoond zijn.

Er zijn ook duizend-en-één mogelijkheden voor wat buitenactiviteiten betreft. Je kunt in Estland zeilen, trekken, skiën op de bergtoppen in het zuiden, jagen of vissen.

De toetreding van Estland tot de EU in 2004 heeft deze oase van noordelijke charme een beetje meer bekendheid gegeven. Het aantal toeristen stijgt elk jaar en zou in 2009 de kaap van twee miljoen moeten bereiken.

 

 

Praktische info

De voorbereiding van uw reis
Ambassade van Estland
Avenue Isidore Gerard 1 - 1160, Brussels
Tel. +32 (0)2 779 07 55
Fax +32 (0)2 779 28 17
E-mail:

saatkond@estemb.be

Er naartoe vliegen voor een vlucht Brussel-Tallinn of Parijs-Tallinn tel je tussen de 200 en 300 euro neer, heen en terug. De lijnvluchten worden meestal verzorgd door de luchtvaartmaatschappijen Air Baltic en Estonian Air. Contact:
www.estonian-air.ee
-
www.airbaltic.com
.

Ter plaatse
Tallinn City Tourist Office & Convention Bureau; Vabaduse väljak 7
Tel. +372 640 4411
Fax +372 640 4764
Munteenheid : nog geen euro momenteel, maar de Estse Kroon (EKK).
Wisselkoers: 1 euro = 15 EKK.
Taal: de inwoners spreken Ests, een Fins-Oegrische taal en één van de meest zeldzame ter wereld. Het Russisch, dat de officiële taal was tijdens de bezetting, wordt ook nog veel gesproken. Om u verstaanbaar te maken kunt u ook Engels spreken, Frans is al veel minder evident en Nederlands is natuurlijk geen optie.

 

Overnachten in Tallinn

Enkele hotels waar u kan overnachten tijdens uw verblijf :

  • Telegraaf:
    www.telegraafhotel.com
  • Bern:
    www.bern.ee
  • Braavo:
    www.braavo.ee
  • Clarion Hotel Euroopa:
    www.euroopa.ee
  • St Olaf:
    www.olav.ee
  • Swissotel Tallinn:
    www.swissotel.com/tallinn
  • Nordic Hotel Forum:
    www.nordichotels.eu
  • Tallink Spa & Conference Hotel:
    www.hotels.tallink.com
      
  • Hotel Rocca al Mare:
    www.roccahotels.ee

Op de agenda
Zang- en dansfestival: van 2 tot 5 juli 2009 :
Website van het festival:

www.laulupidu.ee

Louis-Cyril Thareau

 









© Vivat.be 2020