Tallinn, heimat van de koorzang en van het internet

De stad ligt in dat onbekende stukje van Europa waar we nog te zelden op vakantie gaan. Onbemind want onbekend, is Talinn het schoolvoorbeeld van een ondergewaardeerde vakantiebestemming. De Estoonse hoofdstad aan de Finse Golf verenigt nochtans moeiteloos oud en nieuw. Traditionele koorgezangen en internetcultuur gedijen naast mekaar. Misschien werd Tallinn daarom verkozen tot culturele hoofdstad van Europa voor 2011.


Zang is voor Tallinn wat voetbal is voor Madrid en roeien voor Cambridge: een instituut. De nationale opera is dan ook één van de populairste culturele trekpleisters van Tallinn, en de inwoners zijn muzikale fijnproevers die de telkens weer prestigieuze voorstellingen onthalen op  luid applaus.
De Esten worden van oudsher ‘het zingende volk’ genoemd. Er wordt verteld dat het dankzij de gezangen is, in vele coupletten en refreinen, dat de Esten -  die nog heel nauw verbonden zijn met hun ‘roots’ -  de kracht vonden om zich te verzetten tegen het regime van Moskou in de herfst van 1988. Samen met hun Baltische buren maakten ze een einde aan 40 jaar Sovjetbezetting.

Woodstock in Estland

Om de vijf jaar vindt een gigantisch zangfestival plaats in Tallinn, waar 30.000 koorzangers optreden voor 100.000 toeschouwers en honderdduizenden televisiekijkers. Een soort folkloristisch Woodstock, een muzikale hoogmis vol kleur en gezelligheid. De deelnemers, die uit alle windstreken komen, beleven samen al zingend hun eeuwenoude cultus en worden als vanouds één.

De 25e editie van dit Zang-en dansfestival heeft deze zomer plaats van 2 tot 5 juli 2009 in Tallinn. Het evenement is door de UNESCO erkend als cultureel werelderfgoed.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?