Saint-Malo, een stukje Bretoense geschiedenis

Na Parijs en het kasteel van Versailles is Saint-Malo één van de populairste Franse vakantiebestemmingen. Jaarlijks komen twee miljoen toeristen deze Bretoense parel bezoeken, om er de befaamde getijdenwerking te bewonderen en te genieten van de architecturale hoogstandjes van Vauban.


Er waren eens… drie grote namen uit de geschiedenis: Jacques Cartier, de ontdekker van Canada, Duguay-Trouin, soldaat en later beroemd admiraal, en Francois-René de Chateaubriand, politicus en gerenommeerd schrijver, auteur van Voyage en Amérique (Reis naar Amerika) en Mémoires d‘outre-tombe (Memoires uit het graf). Deze historische figuren, die leefden tussen de zestiende en de negentiende eeuw, hebben één ding gemeen: een kindertijd en een eeuwige heimat op de rotsen van Saint-Malo.

Nog een andere historische figuur liet tijdens zijn leven zijn verknochtheid aan Saint-Malo blijken. Toen maarschalk Vauban, de architect van Louis XIV (de Zonnekoning), de bergachtige Morvan inruilde voor de zilte zeelucht van het Normandische La Manche,  liet hij niet na zijn stempel op zeeroversstad Saint-Malo te drukken door de bestaande vestingen om te vormen tot een bijna oninneembaar bastion.

Het toneel en het publiek…

En zo werd het 48.000 zielen tellende handels- en plezierhaventje aan de Smaragdkust, tussen de Mont-Saint-Michel en Saint-Brieuc, doorheen de loop der tijden een "plaats van grote namen". Een plaats die, na 1944, identiek werd heropgebouwd, en die zijn charme dankt aan zijn vestingen, zijn steegjes en zijn stranden met de sterkste getijdenwerking van heel Europa. Een plaats die jaarlijks 2 miljoen bezoekers aantrekt…

Bepaalde nationaliteiten worden meer dan andere door het stadje aangetrokken: na Fransen komen er veel Engelsen, Belgen, Nederlanders en Duitsers. Trouwe toeristen die als een blok vielen voor Saint-Malo, zijn historisch patrimonium en de gerenommeerde culturele evenementen die er plaatsvinden. Zo is er op muzikaal gebied de "Route du rock", op literair vlak  "Etonnants voyageurs" en "Quai des bulles", of het vertrek van de vierjaarlijkse "Route du Rhum".


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?