Périgueux, hoofdstad van de Périgord

Wanneer men over de Périgord mijmert, denkt men meestal onmiddellijk aan al die kleine historische en middeleeuwse stadjes die eigen zijn aan de streek. Men mag evenwel een bezoek aan Périgueux niet over het hoofd zien. Deze hoofdstad van de streek, die ook in het centrum van de Dordogne ligt, beroept zich op een 2000 jaar oude geschiedenis met 39 geklasseerde gebouwen of ingeschreven "historische monumenten".


Een bezoek aan Périgueux betekent zoveel als een reis door de tijd, waarbij je door de oude gallo-romeinse stad Vesunna kan kuieren om je vervolgens te storten in de stadskernen uit de Middeleeuwen en de Renaissance.

De "Tour de Vésone" is een levende getuige uit de gallo-romeinse tijd en deze toren ligt niet ver van het kanaal stevig verankerd in het landschap. De "Jardin des Arènes" bevindt zich, zoals je uit de naam kan afleiden, op de plaats waar zich één van de grootste Gallische amfitheaters bevond.

Périgueux heeft ook een ietwat "exotische" uitstraling door de Saint-Frontkathedraal, een meesterwerk van byzantijnse architectuur met zijn kruisplan en 5 koepels. Deze kathedraal met prachtige domkoepels vormt een belangrijke tussenstop op de weg naar Santiago de Compostella en werd door de UNESCO in 1998 als werelderfgoed erkend. De kathedraal werd gebouwd op de plaats waar de graftombe van Saint Front zich bevond. Deze "nieuwe" kathedraal heeft de titel van kathedraal overgenomen van de kerk van Saint-Etienne, die nochtans beschouwd wordt als een zuiver voorbeeld van de Romaanse stijl van de Périgord.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?