Peking voor beginners

China is duidelijk the place to be tegenwoordig. Plannen om naar ginder te gaan, voor de Olympische Spelen misschien wel? Voor de hoofdstad Peking (Bejing) vindt u de basics hier alvast op een rijtje.


 

Geld

De Chinese munt is de yuan, en die is ongeveer 0,10 euro waard. Makkelijk om te rekenen dus, en dat is maar goed ook. U moet in China immers voortdurend onderhandelen over de prijzen, die haast nergens staan aangegeven. Behalve in taxi’s en grote warenhuizen.
Een biljet van een yuan heeft meer waarde dan een stuk van tien eurocent bij ons. Een grote fles bier kost in China maar 2 yuan.

Verkeer

Het openbaar vervoer is makkelijk toegankelijk, zeker de metro. De stations (namen in Chinees en Engels) zijn beter herkenbaar en situeerbaar dan de bushaltes die je toch aan bepaalde wijken moet kunnen linken. Een metrokaartje kost 3 yuan, een buskaartje 1 yuan.

 

 

De taxi is een uitstekend alternatief. Basistarief 10 yuan en een teller die maar heel traag oploopt. Voor de prijs hoeft u het niet te laten. Denk er wel aan om uw bestemming in het Chinees op een papiertje te (laten) schrijven, tenzij uw uitspraak van de plaatselijke taal onberispelijk zou zijn. Maar dan hebt u natuurlijk ook geen boodschap aan deze informatie.
Korte afstanden kunt u gerust wandelend doen. U zult alleszins meer van de stad ontdekken dan in een bus, trein of taxi. Hou er wel rekening mee dat de auto’s hier nog heer en meester zijn, te midden een zee van fietsen en riksja’s (prijs onderhandelen voor u instapt!). Het is aan de voetganger om zijn plaats te vinden in het drukke verkeer.

Eten

Geen samengestelde maaltijden in China, hier moet je alle ingrediënten apart bestellen: vlees, groenten, bijgerechten (die meestal op een draaiende schijf staan in het midden van de tafel). Ga gerust een chique ogend restaurant binnen, uw eten zal nooit meer dan 5 euro per persoon kosten.
In de straten worden enorme hoeveelheden voedsel aangeboden, aan talloze kleine standjes. Laat u leiden door uw zintuigen, kijk, ruik, proef. En laat u niet afleiden door de grote stukken vlees die soms een hele dag buiten hangen.
Brood zult u moeten missen, tenzij u genoegen neemt met mi-brood , niet echt smaakvol en enkel verkocht in de supermarkten. Er zijn wel enkele bakkerijen (goed zoeken!) maar zelfs daar ligt alleen maar mi-brood in de rekken, en af en toe een brioche.
Gastronomische heimwee? Overal in Peking zijn er vestigingen van McDonalds en KFC. Reken op 15 yuan voor een maxi-menu.

De mensen

De mensen van Peking (Bejing) zijn van nature sympathiek. Ze zien niet zo vaak Europeanen en maken graag kennis met bezoekers. Wie de weg vraagt, krijgt altijd antwoord, ook al is dat niet altijd het juiste. Liever dan te zeggen dat ze het niet weten, geven de Chinezen een fout antwoord.
Een in onze ogen (en vooral oren) onsmakelijke gewoonte is spuwen en rochelen op straat. Wie een paar dagen doorbrengt in Peking krijgt onvermijdelijk de aandrang om hetzelfde te doen, zo intens is de luchtvervuiling hier. In de aanloop naar de Olympische Spelen heeft de overheid wel een campagne gelanceerd rond goed (lees: westers) gedrag. Er is ook sprake van een verbod op spuwen de mensen worden aangemoedigd om in rij aan te schuiven. Of al die oude gewoontes zomaar afgezworen kunnen worden, valt nog af te wachten.

Shopping

U kunt in Peking op drie manieren shoppen: op de markt, in de winkelcentra en in de kleine winkels. Onderhandelen (afbieden) moet u overal. Ook al lijkt de prijs laag, u kunt meestal afbieden tot een derde van de prijs. De handelaar schrijft zijn bedrag op (90 yuan), u reageert met een veel lager bedrag, 20 yuan. De verkoper zal u in het gezicht uitlachen maar dat is onderdeel van het spel. U blijft bij uw prijs, schrijft hem telkens weer op en uiteindelijk komt u tot een akkoord over 30 euro. Zonder dat u zich schuldig hoeft te voelen: als de handelaar akkoord gaat, betekent het dat hij er niks op verliest.
Toon nooit overdreven interesse. Ga weg als de prijs u niet aanstaat. De verkoper zal u na een paar stappen al minder dan de helft aanrekenen.
In de warenhuizen zijn alle producten netjes verdeeld over verschillende etages. Heel overzichtelijk en voordelig.

 

 

Foto’s

Als u mensen wilt fotograferen in hun dagelijkse doen, maak dan eerst een vragend gebaar met uw toestel. Sommige mensen zullen ook met u, een curiositeit, op de foto willen.

Wellness

U denkt in China misschien niet meteen aan een kappersbezoek. Het is nochtans een boeiende ervaring. Voor 2 euro wordt uw haar geknipt, voor 3 euro krijgt u er een massage bij.
Voor uw kapsel volstaat het om een van de foto’s in de magazines aan te duiden. Massages kunnen soms vrij heftig uitvallen, niet bepaald ontspannend dus, met blauwe plekken als aandenken. Bij sommige kappers kunt u ook terecht voor meer intieme massages.
Voor een waarachtige massage met olie kunt u best naar een gespecialiseerd centrum gaan. In sommige salons betaalt u niet veel minder dan hier maar er zijn ook kleine centra waar een massagebeurt ongeveer 7 euro kost.

De toiletten
In de hotels zijn er Europese toiletten. De publieke toiletten zijn van de ‘Turkse’ soort, een gat in de grond. Veel stank, zelden papier. Met een beetje geluk kunt u gebruik maken van een toilet voor minder-validen. Goed om te weten: de Chinezen hebben niet de gewoonte om de wc-deur te sluiten.

Meer info over reizen naar en in China









© Vivat.be 2020