Maastricht, de gezelligste stad van Nederland?

MaastrichtGezellig kun je de meeste Nederlandse steden niet noemen. Te nieuw, te koud, te rechtlijnig. Maastricht heeft wel een gezellige binnenstad, oude straatjes en gebouwen, de levendigheid van een door de eeuwen heen organisch gegroeide gemeenschap. En coffeeshops natuurlijk.
 We hoeven er niet omheen te draaien: van de 1,2 miljoen bezoekers die Maastricht ieder jaar aandoen, komen er veel voor de wiet en de hasj die verkocht worden in het 20-tal coffeeshops. Voorlopig kun je ook als buitenlander nog altijd cannabis kopen, maximaal 5 gram. De bekendste coffeeshop is de Mississipi, een boot gelegen aan de Wilhelminakade. Hou je het liever klein en gezellig (op zijn Maastrichts), dan ga je naar Kosbor aan de Kleine Gracht. Bij Rastafarihouse Boni, aan de Stenenbrug, en Cool Runnings (Brusselsestraat) weerklinkt meestal reggae.

Enkele coffeeshops zullen in 2009 en 2010 verhuizen naar de rand van de stad, dichter bij de grenzen met België. Waar de controles ongetwijfeld zullen worden opgevoerd.

Drielandenregio

Vlamingen (via Limburg), Walen (via Luik), Nederlanders, Duitsers: allemaal voelen ze zich thuis in Maastricht, en dan hebben we het niet alleen over de blowers. De stad heeft weliswaar een rustige reputatie maar er is van alles te beleven.

De auto kunt u kwijt op één van de betaalparkings aan de rand van de stad, Vrijthof bijvoorbeeld. Ze liggen allemaal in de buurt van de bezienswaardigheden.

Altijd feest op het Vrijthof

In de zomer terrassen en concerten, in de winter een mooie Kerstmarkt. Op het Vrijthof heerst altijd een feestelijke sfeer. Aan de rand van het grootste plein van de stad vind je het Spaans Gouvernement, een zeer mooi gebouw uit de 16de eeuw. Filips II van Spanje heeft Willem de Zwijger er ooit huisarrest gegeven. Vandaag kun je er vooral meubels, schilderijen, porselein en andere antiquiteiten uit de 18de eeuw bewonderen.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?