Laat u veroveren door de charmes van Tanger

Tanger is een metropool met duizend nationaliteiten. Verschillende beschavingen hebben elkaar bevochten om de controle over de stad, of hebben zich er op zijn minst eeuwenlang mee bemoeid. Vandaag zijn het de toeristen die de stad bestormen, vanwege die rijke culturele erfenis waar onlangs een moderne bries doorheenwaaide.
 


Kijk naar de manier waarop het zonlicht de kleuren van de kasba sublimeert, en je begrijpt waarom Eugène Delacroix, Francis Bacon, Albert Marquée en zoveel andere grote namen uit de schilderkunst ooit besloten hier hun ezel neer te zetten. Terwijl het wit van de kalk een tijdloos decor schetst, wekken het oker, karmijnrood, oceaanblauw en smaragdgroen de interesse van de bezoeker voor de bepleisterde gevels, de portiekjes en afgeronde opstapjes  van de huizen.
De Mechouar, waar het voormalige justitiepaleis zich bevindt, is de hoofdplaats van de kasba; ze oogt misschien niet erg mooi maar heeft wel een grote symbolische betekenis. De wallen herinneren ons aan de tijd dat Tanger een versterkte handelsstad was. Een tijd waarin ze, in tegenstelling tot andere havensteden tijdens de Renaissance, niets méér prijsgaf aan de zeelui dan een versterkte muur versierd met torens en bastions.

In de Kasba vinden we pareltjes als Dar el Makhzen (het paleis van de sultan), befaamd om de mooie troonzaal, de prachtige groene koepel, de binnenplaats en z’n weidse ryad. In 1922 werd het paleis omgevormd tot etnografisch museum, gewijd aan de geschiedenis van het houtwerk, de textielindustrie, het keramiek en de archeologische vondsten uit de regio. 

De grote Soek, onder de palmbomen

In de schaduw van het fort bezoeken we de stad. Na een lekkere lunch in de nieuwe stad, aan de boulevard Pasteur bijvoorbeeld, waar de restaurants couscous, tajine en gebakken vis serveren maar ook internationale gerechten, en nadat u even genoten hebt van het zicht op de 'esplanade des paresseux' en de patio van het hotel 'el minzah' hebt bewonderd, kunt u beginnen aan de even onvermijdelijke als aangename afdaling naar de grote Souk (‘Souk Barra’), het kloppend hart van Tanger.

Dit forum, ook wel het '9 april-plein' genoemd, wordt omzoomd door de Anglicaanse Saint-Andrewskerk, de Sidi Bouabidmoskee en de bioscoop Rif. Het was hier dat, op 9 april 1947, koning Mohammed V zich definitief uitsprak voor een onafhankelijk Marokko. 

De grote Soek is de voornaamste toegang tot de medina. Ga nu door de witte poort van Bab el Fahs, dan door Bab Fendak Zraa, de Italiëstraat, en ga terug in de tijd. Kijk goed rond, absorbeer de kleuren, de kruidige geuren, de saffraan, de olijven en de gegrilde maïs, en geef u over aan het vlechtwerk van straatjes. 

De Médina betovert je

De verkopers in de Souk Dakhel roepen zachtjes naar de klanten, en dringen zich niet op. Het is aangenaam om bij hen snuisterijen te kopen en te marchanderen. Rond de stalletjes heerst permanent spektakel. Het lijkt er wel een bijennest, waarin je met plezier je weg verliest.
Karren en venters met meel banen zich een weg, ondertussen roepend  Andek, andek, belek, belek (iets als ‘pardon, service’).  Vrouwen houden zijden draden vast van de ene kant van een steegje tot het andere eind, terwijl de muezzin oproept tot het gebed. De atmosferen contrasteren en de gezichten zijn warm als de zucht van de sirocco.
Je kunt de medina bezoeken in twee uur. Misschien ontmoet je Hicham, de herborist, Mohammed, alias Simo, een dertiger met het gezicht van een tiener, die je doorheen de Siaghinastraat en de Melwyiastraat zal gidsen, of Rafik, die babouches verkoopt van Bab Jdida. 

Een verdiende hoofdrol

Menselijk en gastvrij, authentiek en tegelijk modern: Tanger is de ideale vakantiestek als je je een idee wil vormen van het hedendaagse Marokko. Het is  geen toeval dat de stad extra wordt gepromoot in het kader van ‘Vision 2010’, het gouvernementeel plan dat beloofde om in 2010 minstens 10 miljoen toeristen naar Marokko te lokken.
Toeristische projecten floreren in Tanger, en de stad is alomtegenwoordig in de media. Veel kans dat ze binnenkort Marrakech, de 'parel van het zuiden', van de troon stoot.

Tanger heeft het etiket van has been uit de jaren ’90 afgeschud, en vindt haar glans terug. Om te beginnen zijn er twee kolossale projecten: de haven van Tanger-Med, die vorig jaar werd ingehuldigd, en ondertussen wedijvert om de titel van ‘vooraamste logistiek platform aan de poort van Europa’. En dan is er het spoorwegfenomeen: de opening, in 2013, van de eerste tgv-lijn op Afrikaanse bodem, voorlopig tussen Tanger en Casablanca maar later verlengd tot Marrakech.

Op cultureel vlak was er de kandidatuur voor de Wereldtentoonstelling in 2012, waarbij Tanger op de meet werd geklopt door Shanghai. Daarnaast organiseerde de Regionale Raad voor Toerisme enkele evenementen die nu reeds befaamd zijn, zoals de internationale boekenbeurs (in maart), Tanjass (in mei) of de Mediterraanse Nachten (in juli).

Toeristische revolutie

De witte stad voelt nu reeds de gevolgen van deze evolutie. De luchthaven Ibn Batouta liet in maart 2008 27.000 toeristen passeren, tegenover 14.000 in maart 2007.

Het aantal is dus zowat verdubbeld, in de politiek zou men spreken van sovjetaantallen!  Tegelijkertijd maakte de bezettingsgraad van de hotelkamers een nooit geziene stijging door van 16 %. 

Tanger is dus back in business, toeristisch gesproken. Nu is het alleen nog hopen dat de authenticiteit van de stad er niet voor wordt opgeofferd. De boom van de hotelsector is namelijk nooit gezien, reusachtig. Het hotelpark telt 7.000 bedden, en dit totaal zou moeten worden vervijfvoudigd tegen 2013. Achttien nieuwe luxehotelprojecten staan op stapel. Complexen die Lixus, Beach Paradise, Seaside Resort, Al Houara of Tingis zullen heten. Dit alles speelt zich af in een kring van 20 km rond Tanger, van de Atlantische kust tot kaap Malabata in het Oosten.

Louis-Cyril Tharaux

Ideeën voor uitjes in Tanger…

Muntthee in Hafa

In Marchan, een wijk ongeveer een kilometer ten westen van de kasba Ici, op de rand van een klif,  bevindt zich Café Hafa, met zijn honderd jaar oude, witte terras ingegraven in een rots, met verschillende verdiepjes, waar katten en wilde bloemen al generaties lang hun plekje hebben opgeëist. Je drinkt er geen kawa, maar uitsluitend thee.
De plek nodigt uit tot nadenken en filosoferen, en tot stilte vooral. Het ruwe karakter en het zicht op de Spaanse kustlijn maken van dit terras een geliefkoosde plek van schilders, schrijvers en rocksterren. De Amerikaan Paul Bowles vond hier z’n inspiratie, net als de Beatles en de Rolling Stones; zelfs Sean Connery, de bekendste James Bond,  werd erdoor betoverd.
Praktisch: Marchan, op 500 meter van het sportstadion. 

Uitstap naar Spartel…bij Hercules

 Verlaat de stad langs de westelijke kant. Een tiental kilometer verder verschijnt de toegang tot de befaamde grotten van Hercules, waar volgens de legende de Griekse kolos rust vond na het volbrengen van zijn twaalf werken. De mythische rotskelders worden beschouwd als de belangrijkste toeristische trekpleister van de regio, samen met Cap Spartel. De beweging van deze kaap, met z’n illustere semafoor,  kun je uren gadeslaan. De gele, vierkante vuurtoren staat fier rechtop en trotseert de elementen om zeelui met de juiste signalen te hulp te komen. Al bijna 150 jaar waakt deze rots over de zeelui, op het uiterste noordwestelijke punt van Afrika, waar Atlantische Oceaan en Middellandse Zee samenkomen. ‘s Nachts licht ze elke 15 seconden op om de toegang tot de straat van Gibraltar aan te geven. De vuurtoren kan niet bezocht worden, maar als u lang genoeg aandringt, nemen Béchir en Mohamed Saïd, de torenwachters, u graag even mee tot boven.
Goede raad: wanneer u een taxi neemt, kost deze escapade u tussen 150 en 200 dirham (15 à 20 euro) heen en terug. 

Voor uw vertrek…

Office National Marocain du Tourisme (ONMT)
Avenue Louise 402
Tel : +32 (02) 646 63 20
website:

www.tourisme-marocain.com
.
Munteenheid: de Marokkaanse dirham wordt gebruikt sinds 1958. Koers: 1 dirham = 0,10 euro.
Nuttig ter plaatse :
• Regionale dienst voor toerisme:
www.visitetanger.com

• Consulaat van België : boulevard Mohammed V 4

Hoe komt u er?

Royal Air Maroc vliegt op de luchthaven Ibn Batouta van Tanger vanuit Brussel. Inlichtingen:

www.royalairmaroc.com
.
Ter info: een traject luchthaven-centrum per (witte) taxi mag u niet meer dan 150 Dirham kosten (15 euro).
 









© Vivat.be 2020