Het grote blauw van Amorgos

Het Griekse eiland Amorgos is klein maar fijn. Een vijftal dorpjes, een tiental stranden, en één magnifieke bezienswaardigheid: het klooster van Hozoviotissis, rechtop uitgehouwen in de extreem steile noordelijke rotswand van het eiland. Het zijn beelden die ook in de film The Big Blue zitten, Amorgos' grote claim to fame.


Iedere avond wordt de film vertoond, op het terras van een kleine taverna aan de waterkant in Katapola. Meer dan tien, vijftien mensen zitten er meestal niet te kijken maar dat tikt na al die jaren natuurlijk wel aardig aan. En het is uiteindelijk ook de ideale locatie, zo vlakbij de plaatsen waar de lange openingsscène werd opgenomen.

Alleen jammer dat het grote blauw uit de titel net in dat stuk van de film niet uit verf komt. De flashback speelt zich af in zwartwit. Goed voor het smetteloze wit van de typisch Cycladische huisjes maar waar is het onmetelijke blauw van de omringende wateren? De vele tinten blauw ook, op ieder moment van de dag verschillend. Eén lichte wolk kan het hele kleurenpalet veranderen.

Je kunt er niet naast kijken op Amorgos, amper 30 kilometer lang en een paar kilometer breed. En zeker niet in Katapola, het gezellige dorpje aan de zuidwestkust. Zowat alle logies (b&b, pensions en hotelletjes), situeren er zich langs de waterkant en veel kamers hebben uitzicht op zee, in het bijzonder op de prachtige baai en het haventje. Twee, hooguit drie keer per dag meert daar een boot aan, met als vlaggenschepen de immense ferries van Blue Star, onderweg tussen Pireaus, Kreta, Santorini en tal van Cycladeneilanden.

De lekkerste vis

Veel meer valt er eigenlijk niet beleven in Katapola, naast de gebruikelijke restaurantjes, cafés en winkeltjes. Als je wil, kun je twee weken lang ergens anders gaan eten maar dat is naar Griekse toeristische normen een zeer bescheiden aanbod. De lekkerste verse vis werd ons geserveerd aan de nog rustiger oostkant van de baai, tegenover het centrum van het dorp, waar een oud moedertje ons verwelkomde en bediende als waren we oude vrienden.


Delen

© Vivat.be 2014

Contact | Wie zij wij?